O zdraví 6. 4. 2023 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Vitamínová abeceda: Vitamín E – denní dávku zajistí 50 g mandlí

Ve vitamínové abecedě Vím, co jím nesmí chybět vitamín E – štít, který nás díky antioxidačním účinkům chrání před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí. Protože jeho denní příjem běžně pokryjeme díky rostlinným olejům a zelenině, jeho nedostatek se objevuje výjimečně a souvisí zpravidla s vybranými nemocemi.

Stock photos: Tatjana Baibakova/Shutterstock.com

Vitamín E je souhrnné označení pro 4 tokoferoly a 4 tokotrienoly. Co mají tyto látky společné, je to, že jsou rozpustné v tucích a že se vstřebávají v tenkém střevě. Zajímavostí je, že naše tělo dokáže pracovat pouze s jednou z nich. Ostatní játra odstraní a z našeho těla vyloučí.

Jaké jsou účinky vitamínu E

Obecně můžeme roli vitamínu E rozdělit do tří oblastí. Se zvyšujícím se okolním znečištěním a mírou stresu je přitom stále důležitější jeho schopnost bojovat proti volným radikálům.

  • Antioxidační účinky - vitamín E se spolupodílí na oxidačních dějích a zabraňuje oxidaci nasycených mastných kyselin v buněčných membránách. Právě svou schopností snížit míru oxidačních změn v souvislosti s LDL-cholesterolem může zmírnit riziko srdečně-cévních onemocnění a chránit naše tělo před nepříznivými vnějšími vlivy.
  • Imunomodulační účinky - vitamín E podporuje tvorbu protilátek a pomáhá tak zvyšovat naši imunitu.
  • Protisrážlivé účinky - vitamín E snižuje srážlivost krve a může pomoci rozpouštět krevní sraženiny.

V čem je nejvíce vitamínu E

Vitamín E najdete převážně v rostlinných zdrojích. Pokud ho chcete mít dostatek, neměly by na vašem talíři chybět:

  • Rostlinné olejerostlinné oleje
  • obilné klíčky
  • mandle, lískové ořechy
  • slunečnicová semena
  • špenát, kapusta, kopřivy
  • avokádo
  • chřest

Denně je vhodné v dospělosti přijmout 12 až 14 mg vitamínu E (u kojících žen 17 mg). Pokud tedy máte rádi mandle nebo ořechy, „naordinujte“ si jich 50 g denně a dostatek vitamínu E budete mít zajištěný.

„Protože patří mezi ve vodě nerozpustné vitamíny, nedochází v průběhu vaření k jeho vyluhování. Může být ale zničen při smažení. K němu se rozhodně extrapanenské oleje nehodí. Když na olivovém oleji osmažíme řízek v domnění, že jsme použili zdraví prospěšný olej, po vitamínu E tam zbude stopa,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Vitamín E a doplňky stravy

Žena s krásnou pletí a nehtyVzhledem k tomu, že dostatek vitamínu E zpravidla získáme z jídelníčku, potřeba užívat ho ve formě doplňků stravy je nízká. Navíc, i když doporučená dávka vitaminu E ve stravě je 12 až 14 mg/den, některé doplňky stravy obsahují vyšší denní dávky. Vzhledem k tomu, že vitamín E je rozpustný v tucích a při jeho nadbytku se mohou objevit zažívací potíže a snížená krevní srážlivost, přednost je lepší dávat přírodním zdrojům. U těch žádné riziko nehrozí.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu E?

Pokud dodržujete zásady zdravého jídelníčku a nepotýkáte se s žádnými závažným chronickým onemocněním, je pravděpodobné, že vitamínu E máte dostatek. Ve vyspělých zemích nepatří mezi příčiny deficitu nevhodný jídelníček, ale

  • předčasný porod (nedostatek vitamínu E u novorozenců)
  • poruchy metabolismu tuků a jejich vstřebáván
  • cystická fibróza
  • syndrom krátkého střeva
  • Crohnova choroba
  • další chronická onemocnění

Nedostatek vitamínu E může vést k postupně se zhoršujícím neurologickým onemocněním (např. neuropatie) a anémii a dochází k němu u lidí trpících výše uvedenými zdravotními komplikacemi.

Nedělejte si vrásky

Antioxidační účinky vitamínu E mají mnoho různých podob. Ženy ocení mimo jiné vliv na pleť. Konkrétně se jedná o ochranu pokožky před spálením sluncem a rozpadem kolagenu, zjemnění vrásek i zmírnění pigmentace pokožky. Vitamín E může být také vhodný jako součást léčby popálenin, jizev a ostatních ran.

Přečtěte si také o tom, jak uchovávat potraviny bohaté na vitamín E tak, aby nedošlo k jeho znehodnocení.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519051/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564373/
https://www.nzip.cz/clanek/1129-vitaminy-pokryti-denni-potreby
https://www.fzv.cz/vitaminy/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014486172200697X
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Vitamin-E-je-skryty-bojovnik.-Kde-a-jak-nam-pomaha__s10012x10918.html




Mohlo by vás také zajímat: