O zdraví 21. 7. 2018 | Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

WHO aktualizuje doporučení pro příjem tuků

Kardiovaskulární onemocnění jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí. V roce 2016 zemřelo z těchto důvodů 17 milionů lidí. Vysoký příjem nasycených a transmastných kyselin významně ovlivňuje vznik kardiovaskulárních onemocnění a následná úmrtí.

Je nutno věnovat pozornost nasyceným a transmastným kyselinám ze Shutterstock.com

WHO na základě soudobých vědeckých poznatků připravila návrh nových doporučení pro tuky, v nichž se uvažuje s omezením konzumace nasycených mastných kyselin na maximálně 10 % a transmastných kyselin na 1 % z celkového příjmu energie s tím, že by obě skupiny měly být ve stravě nahrazeny polynenasycenými mastnými kyselinami.

Kdo by očekával nějaké převratné změny, bude zklamán. Doporučení se příliš nemění. Omezení příjmu nasycených mastných kyselin zůstává. V poslední době se jen více zdůrazňuje důležitost záměny za polynenasycené mastné kyseliny. Nutnost omezovat příjem transmastných kyselin na co nejnižší hodnotu v dnešní době již asi nikdo z odborníků na výživu nezpochybňuje.

Návrh byl podstoupen k veřejné diskusi, která skončila 1. června. Po zpracování případných připomínek se očekává vydání finální verze doporučení do konce roku 2018.

Dr. Francesco Branca, ředitel Oddělení výživy pro zdraví a vývoj Světové zdravotnické organizace, prohlásil, že kardiovaskulárním onemocněním lze do značné míry předcházet při dodržování zásad zdravé výživy, dostatečnou fyzickou aktivitou, eliminací kouření a snížením spotřeby alkoholu a uvedl:

„Zdravá výživa je obecně založena na převažující konzumaci potravin rostlinného původu s vysokým podílem komplexních sacharidů, nízkým příjmem volných cukrů a soli, vysokým podílem ovoce a zeleniny a tuků z převážně rostlinných zdrojů. Je nutno věnovat pozornost nasyceným a transmastným kyselinám, protože jejich vysoký příjem koreluje se zvýšenými riziky vzniku kardiovaskulárních onemocnění.“

Pro vysvětlení: WHO ve svých dokumentech používá termín volné cukry. Tento termín není příliš zažitý. Jsme zvyklí se spíše setkávat s termínem přidané cukry. Význam je podobný. Rozdíl je v tom, že termín volné cukry zahrnuje cukry přidané a navíc cukry vyskytující se přirozeně v ovocných šťávách, které se nepočítají mezi přidané cukry.

  • Osoba s průměrnou fyzickou aktivitou by měla přijímat přibližně 2000 kcal denně a to odpovídá příjmu nasycených mastných kyselin okolo 20 g.
  • Fyzicky aktivní dospělý potřebuje okolo 2500 kcal, což odpovídá dennímu příjmu nasycených mastných kyselin o něco nižším než 30 g.

„Toto množství poskytuje například 50 g másla, 130-150 g sýra o tučnosti 30 %, 1 litr plnotučného mléka a 50 g palmového oleje.“ dodává Dr. Branca.

Světová zdravotnická organizace WHO postupně aktualizuje cílové hodnoty pro vybrané živiny z důvodů prevence neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Prozatím byla zveřejněna upravená doporučení pro sodík, draslík a cukry.

Zdroj: Foodnavigator.com





Mohlo by vás také zajímat: