O zdraví 28. 5. 2021 |  PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Zdraví tenkého střeva - Crohnova choroba a dráždivý tračník

Tenké střevo sehrává klíčovou úlohu v procesu trávení a vstřebávání živin. Je také důležitým imunitním orgánem. Poškození kterékoli jeho části může vést k závažným poruchám výživy. Jedním z takových onemocnění je Crohnova choroba nebo celiakie. Jednou z nejčastějších příčin návštěv u lékaře gastroenterologa je však syndrom dráždivého tračníku.

Foto - autor: Emily frost /Shutterstock.com

Co je to syndrom dráždivého tračníku?

Syndrom dráždivého tračníku je řazen mezi funkční poruchy trávicího traktu s poměrně hojným výskytem. Udává se, že postihuje kolem 15 % žen a 10 % mužů. Příčina vzniku není přesně známá, lví podíl má však stres, nedostatek nebo nepravidelnost ve spánkovém režimu a nevhodné výživové zvyklosti.

Projevy syndromu mohou být velmi pestré, v podstatě se však rozlišují podle převládajících příznaků 3 základní formy.

  • Průjmovitá forma:

Průjmy bývají často bolestivé, mnohdy se objevují krátce po jídle a má po vyprázdnění dochází k úlevě a utišení bolesti.

  • Zácpovitá forma:

Projevem je obtížné a nepravidelné vyprazdňování. Častá bývá bolest břicha, pocit nadmutí, plynatost a nutkání na stolici bez úlevy. Pravidlem je příměs hlenu ve stolici, která bývá tuhá a bobkovitá.

  • Smíšená forma:

Je charakterizována především břišním diskomfortem, nadýmáním a plynatostí. Stolice sice bývá denně, ale střídá se období průjmů a období zácpy.

Léčba je zdlouhavá - jaké jsou možnosti?

Výživa střevaLéčba bývá zdlouhavá a obtížná, základem je vždy úprava životního stylu zahrnující pravidelné cvičení, změnu stravovacích zvyklostí, péči o psychickou pohodu a relaxaci. Značná pozornost se zaměřuje na úpravu mikrobioty za využití probiotik a prebiotik. Nezastupitelné místo v léčbě má psychoterapie.

  • Z pohledu výživy je kladen důraz na pravidelnost, snížený příjem tuků, dostatečný příjem vlákniny a omezení nebo dočasné vyřazení potravin s nadýmavým účinkem nebo obecně potravin, které individuálně zhoršují potíže.
  • Doporučováno je omezení potravin obsahujících fermentovatelné oligo-, di-a monosacharidy a polyoly (FODMAPs). Patří sem potraviny bohaté na fruktózu, laktózu, oligosacharidy a polyoly.
  • Důraz je kladen na šetrnou tepelnou úpravu s vyloučením smažení a grilování, pravidelný a dostačující pitný režim s omezením alkoholu, sycených nápojů a nápojů obsahujících kofein.

Co je Crohnova choroba

Crohnova chorobaCrohnova choroba patří do skupiny idiopatických střevních zánětů vznikajících na autoimunitním podkladě. Podstatou onemocnění je chybné nasměrování imunity namířené proti fyziologické mikrobiotě. To vede ke zvýšenému uvolňování látek poškozujících tkáně, takže se ve výsledku rozvíjí chronický zánět.

  • Příčina vzniku Crohnovy choroby není přesně známá, vedle jiného se předpokládá i vliv nadměrného příjmu jednoduchých cukrů, výrobků z bílé mouky a celkově nízký příjem potravin bohatých na vlákninu.
  • Dalším „podezřelým“ nutričním faktorem je vyšší spotřeba ztužených tuků, které bývají i zdrojem trans nenasycených mastných kyselin. Trans mastné kyseliny kromě jiného totiž zvyšují i riziko autoimunitních onemocnění.

Pro Crohnovu chorobu je typické střídání období klidu a období relapsu, tedy situace, kdy o sobě nemoc dává nepříjemně vědět. Ve fázi klidu není vyloženě nutné vyloučit ze stravy některou ze skupin potravin, zejména pokud nevyvolávají potíže.

  • Přesto u pacientů s chronickými střevními záněty bývá častá nesnášenlivost některých potravin, především pšenice, mléka a mléčných výrobků, droždí, kukuřice, rajčat, banánů a vajec.

Výživa může výrazně pomoci

Výživa obecně má však v léčbě velký vliv už z toho důvodu, že pacienti s Crohnovou chorobou trpívají řadou nutričních deficitů, což negativně ovlivňuje jak průběh nemoci, tak psychický stav nemocného.

Mezi obecná nutriční opatření při Crohnově chorobě patří:

  • zajištění dostatečného příjmu plnohodnotných bílkovin
  • suplementace vitaminem D, zejména v zimních měsících
  • dostatečný příjem kyseliny γ-linolenové (obsažená v pupalkovém oleji), nižší nabídka kyseliny linolové ze skupiny n-6 mastných kyselin
  • dostatečný příjem kyseliny eikosapentaenové ze skupiny n-3 mastných kyselin (zdrojem jsou především ryby)
  • určitý terapeutický efekt ukazuje strava chudá na cukry a bohatá na vlákninu




Mohlo by vás také zajímat: