Ricotta se řadí mezi syrovátkové sýry, má proto díky obsažené laktóze lehce nasládlou chuť a hodí se na přípravu dezertů. Na rozdíl od tvrdých sýrů má méně bílkovin, jejich obsah ale dožene přídavek tvarohu. Borůvky jsou všeobecně známé pro své antioxidační vlastnosti a jsou považovány za jedny z nejzdravějších plodů naší přírody. Z vitaminů se vyznačují především vysokým obsahem vitaminu C, K minerální látky manganu, který je důležitý pro metabolismus cukrů a je také složkou mnoha enzymů.
Borůvkový dezert s ricottou
Rychlý a jednoduchý dezert po obědě je tento tip na využití borůvek, tvarohu a ricotty. Ricotta je přirozeně nasládlá, borůvky osvěžující.

Suroviny
| Ricotta | 200 g |
| tvaroh měkký 0,5 % | 50 g |
| borůvky | 200 g |
| javorový sirup | 20 g |
Postup
Ricottu vyšleháme s tvarohem, javorovým sirupem a polovičním množstvím borůvek. Směsí naplníme vhodné pohárky a navrch dosypeme zbývající borůvky.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
5 porcí |
snack | ||||
| energetická hodnota (kcal] | kcal | 107 | 114 | 535,2 | max 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 6 | 6,1 | 28,6 | - |
| sacharidy | g | 10 | 10,4 | 49,0 | - |
| z toho cukry | g | 3 | 3 | 14,3 | - |
| tuky | g | 5 | 5,6 | 26,6 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3 | 3,6 | 16,7 | ≤ 6,0 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.4 g/100 g |
| vláknina | g | 2 | 1,9 | 8,8 | ≥ 1,4 g/100 g |
| sůl | g | 0 |
0,134 | 0,630 | ≤ 0,1 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 2 | 2,5 | 11,9 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (zákusky, moučníky).

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
