Celozrnná mouka taštičkám dodá prospěšnou vlákninu. Chuťově i technologicky se ale chová trochu jinak než mouka klasická. Z počátku můžete použít polovinu mouky celozrnné a polovinu klasické, ale pokud už jste na celozrnnou mouku zvyklí, můžete klidně použít jen tu.

Díky mrkvi jsou taštičky krásně vláčné a obohatí je i o betakaroten a další prospěšné látky.

Tvaroh dodá bílkoviny a vápník a povidla taštičky krásně osladí.  

Ingredience 14 porcí

mrkev 180 g
celozrnná mouka  180 g
polotučný tvaroh  180 g
máslo 60 g
švestková povidla 60 g

Postup

  1. Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno.
  2. Přidáme mouku a změklé máslo (nebo rostlinný tuk vhodný na pečení) a vypracujeme těsto.
  3. Těsto rozválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o průměru cca 8–10 cm.
  4. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku tvarohu a trochu povidel.
  5. Přehneme napůl a kraje důkladně zmáčkneme vidličkou, aby nám náplň nevytekla.
  6. Pečeme na pečicím papíře při 180° C cca 12–15 minut.
  7. Před podáváním můžeme lehce pocukrovat, do těsta není přidán žádný cukr a je jen lehce sladké díky mrkvi.  
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

14 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  99 213 1 387  100 kcal/porci
bílkoviny g  4 8,5 55 -
sacharidy g  13 28 179 -
z toho cukry g  2 4,2 27,3 -
tuky g  4,1 9 58 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,4 5,2 33,6 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,5 3,3 22  
sůl g  0 0,1 0,4 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  1 2,2 14,5  ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).