Celozrnná mouka taštičkám dodá prospěšnou vlákninu. Chuťově i technologicky se ale chová trochu jinak než mouka klasická. Z počátku můžete použít polovinu mouky celozrnné a polovinu klasické, ale pokud už jste na celozrnnou mouku zvyklí, můžete klidně použít jen tu.
Díky mrkvi jsou taštičky krásně vláčné a obohatí je i o betakaroten a další prospěšné látky.
Tvaroh dodá bílkoviny a vápník a povidla taštičky krásně osladí.
Ingredience 14 porcí
mrkev | 180 g |
celozrnná mouka | 180 g |
polotučný tvaroh | 180 g |
máslo | 60 g |
švestková povidla | 60 g |
Postup
- Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno.
- Přidáme mouku a změklé máslo (nebo rostlinný tuk vhodný na pečení) a vypracujeme těsto.
- Těsto rozválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o průměru cca 8–10 cm.
- Doprostřed každého kolečka dáme lžičku tvarohu a trochu povidel.
- Přehneme napůl a kraje důkladně zmáčkneme vidličkou, aby nám náplň nevytekla.
- Pečeme na pečicím papíře při 180° C cca 12–15 minut.
- Před podáváním můžeme lehce pocukrovat, do těsta není přidán žádný cukr a je jen lehce sladké díky mrkvi.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
14 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 99 | 213 | 1 387 | 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4 | 8,5 | 55 | - |
sacharidy | g | 13 | 28 | 179 | - |
z toho cukry | g | 2 | 4,2 | 27,3 | - |
tuky | g | 4,1 | 9 | 58 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,4 | 5,2 | 33,6 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,5 | 3,3 | 22 | |
sůl | g | 0 | 0,1 | 0,4 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 1 | 2,2 | 14,5 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).