Recepty 16. 9. 2020 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Cizrnová omeleta se špenátem a houbami

Cizrnovou omeletu vyzkoušejte třeba jako slanou víkendovou snídani. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny zasytí a dodá energii na celé dopoledne.

Omeleta - Foto: Daniela Lilling

Cizrnová mouka je výbornou bezlepkovou alternativou k mouce pšeničné. Má navíc velmi dobrou pojící schopnost, používá se tedy často do veganských receptů tam, kde je tradičně potřeba více vajec. Je vhodná i jako přídavek v malém množství k obohacení jídel o nutriční hodnoty nebo jemnou oříškovou chuť.

Vzhledem k nižšímu obsahu sacharidů a většímu množství bílkovin je vhodná i při redukčních dietách.

Ingredience: 2 porce

Omelety:  
cizrnová mouka 1,5 hrnku  140 g
1 hrnek vody 250 ml
sojové mléko 0,5 hrnku  125 ml
lněná semínka  4 g
jablečný ocet 10 g
lahůdkové droždí 5 g
0,5 lžičky černé soli Kala Namak  2 g
sušený česnek  2 g
oregano 2 g
jedlá soda 2 g
Náplň  
čerstvé houby 250 g
olivový olej 1 lžíce 12 ml
šalotka 2ks 110 g
špenát svazek  250 g
česnek 4 stroužky 13 g
čerstvý špenát 250 g
sůl 0,5 lžičky 2 g
citrónová šťáva z 0,5 citronu 10 g
pepř 0,25 lžičky 1 g

Postup

  1. Ve větší míse smícháme cizrnovou mouku se všemi ostatními suchými ingrediencemi na omelety.
  2. Pomocí metličky zašleháme do sypkých ingrediencí vodu i sójové mléko tak, aby nevznikly hrudky.
  3. Těsto necháme 5 minut odležet.
  4. Na pánvi s nepřilnavým povrchem upečeme postupně 2 omelety z obou stran. 
  5. Pro přípravu náplně rozehřejeme na pánvi olivový olej, zpěníme na něm šalotky nakrájené nadrobno, přidáme očištěné a nakrájené houby i prolisované stroužky česneku.
  6. Osolíme, opepříme a krátce orestujeme.
  7. Stáhneme plamen a přidáme špenát.
  8. Jen krátce podusíme, dochutíme citronovou šťávou a směsí naplníme omelety.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  500 84 1000 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  28  5 57 -
sacharidy g  66  11 132 -
z toho cukry g  10  1,7 21 -
tuky g  14,5  2,4 29 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2  0,3  4 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  16,4  3  31 ≥ 1,2/100 g
sůl g  3,2  0,5  6,3 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: