Cizrnová mouka je výbornou bezlepkovou alternativou k mouce pšeničné. Má navíc velmi dobrou pojící schopnost, používá se tedy často do veganských receptů tam, kde je tradičně potřeba více vajec. Je vhodná i jako přídavek v malém množství k obohacení jídel o nutriční hodnoty nebo jemnou oříškovou chuť.
Cizrnová omeleta se špenátem a houbami
Cizrnovou omeletu vyzkoušejte třeba jako slanou víkendovou snídani. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny zasytí a dodá energii na celé dopoledne.

Vzhledem k nižšímu obsahu sacharidů a většímu množství bílkovin je vhodná i při redukčních dietách.
Ingredience: 2 porce
| Omelety: | |
| cizrnová mouka 1,5 hrnku | 140 g |
| 1 hrnek vody | 250 ml |
| sojové mléko 0,5 hrnku | 125 ml |
| lněná semínka | 4 g |
| jablečný ocet | 10 g |
| lahůdkové droždí | 5 g |
| 0,5 lžičky černé soli Kala Namak | 2 g |
| sušený česnek | 2 g |
| oregano | 2 g |
| jedlá soda | 2 g |
| Náplň | |
| čerstvé houby | 250 g |
| olivový olej 1 lžíce | 12 ml |
| šalotka 2ks | 110 g |
| špenát svazek | 250 g |
| česnek 4 stroužky | 13 g |
| čerstvý špenát | 250 g |
| sůl 0,5 lžičky | 2 g |
| citrónová šťáva z 0,5 citronu | 10 g |
| pepř 0,25 lžičky | 1 g |
Postup
- Ve větší míse smícháme cizrnovou mouku se všemi ostatními suchými ingrediencemi na omelety.
- Pomocí metličky zašleháme do sypkých ingrediencí vodu i sójové mléko tak, aby nevznikly hrudky.
- Těsto necháme 5 minut odležet.
- Na pánvi s nepřilnavým povrchem upečeme postupně 2 omelety z obou stran.
- Pro přípravu náplně rozehřejeme na pánvi olivový olej, zpěníme na něm šalotky nakrájené nadrobno, přidáme očištěné a nakrájené houby i prolisované stroužky česneku.
- Osolíme, opepříme a krátce orestujeme.
- Stáhneme plamen a přidáme špenát.
- Jen krátce podusíme, dochutíme citronovou šťávou a směsí naplníme omelety.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
2 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 500 | 84 | 1000 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 28 | 5 | 57 | - |
| sacharidy | g | 66 | 11 | 132 | - |
| z toho cukry | g | 10 | 1,7 | 21 | - |
| tuky | g | 14,5 | 2,4 | 29 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2 | 0,3 | 4 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 16,4 | 3 | 31 | ≥ 1,2/100 g |
| sůl | g | 3,2 | 0,5 | 6,3 | ≤ 0,875/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).


MUDr. Daniela Lilling
