Zeleninový základ salátu ponechte stejný jako v tradiční receptuře – zelí, mrkev a cibule (pokud by vám vadila štiplavá chuť cibule, můžete ji vynechat).
Zásadní ale bude úprava dresinku, díky které ušetříte plno tuku a kalorií. Odlehčený dresink si připravte z klasického polotučného jogurtu nebo řeckého jogurtu. Pokud by vám takový dresink připadal až příliš „dietní“, můžete klidně přidat i lžíci majonézy nebo jogurt smíchat se zakysanou smetanou. Na zjemnění chuti stačí jen menší množství. Nutričně bude takový dresink stále v pořádku.
Ingredience: 2 porce
Bílé hlávkové zelí | 400 g |
Mrkev | 150 g |
Cibule | 20 g |
Bílý polotučný jogurt | 300 g |
Ocet | 10 ml |
Sůl | 1 g |
Pepř | 1 g |
Postup
- Zelí nakrouháme, nasolíme a důkladně promačkáme, aby pustilo co nejvíce vody a zkřehlo. Můžeme nechat i odležet v lednici do druhého dne.
- Mrkev očistíme a nastrouháme. Cibuli nakrájíme najemno, pro jemnější chuť můžeme použít červenou nebo bílou cibuli. Cibuli a mrkev přidáme k zelí.
- Připravíme si jogurtový dresink – jogurt smícháme s octem, solí a pepřem. Můžeme dle chuti přidat i trochu majonézy. Zeleninu promícháme s dresinkem a podáváme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 150 | 39,8 | 300 | 150 kcal/porci |
bílkoviny | g | 11 | 2,6 | 22,5 | - |
sacharidy | g | 21 | 5 | 42 | - |
z toho cukry | g | 8,5 | 2 | 17 | - |
tuky | g | 4,8 | 1,1 | 9,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,4 | 0,6 | 4,9 | ≤ 2,6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,9 | 1,8 | 15,8 | ≥ 0,8/100 g |
sůl | g | 1 | 0,2 | 2 | ≤ 0,625/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (salát).