Zeleninový základ salátu ponechte stejný jako v tradiční receptuře – zelí, mrkev a cibule (pokud by vám vadila štiplavá chuť cibule, můžete ji vynechat).

Zásadní ale bude úprava dresinku, díky které ušetříte plno tuku a kalorií. Odlehčený dresink si připravte z klasického polotučného jogurtu nebo řeckého jogurtu. Pokud by vám takový dresink připadal až příliš „dietní“, můžete klidně přidat i lžíci majonézy nebo jogurt smíchat se zakysanou smetanou. Na zjemnění chuti stačí jen menší množství. Nutričně bude takový dresink stále v pořádku.

Ingredience: 2 porce

Bílé hlávkové zelí 400 g
Mrkev 150 g
Cibule 20 g
Bílý polotučný jogurt 300 g
Ocet 10 ml
Sůl 1 g
Pepř 1 g

Postup

  1. Zelí nakrouháme, nasolíme a důkladně promačkáme, aby pustilo co nejvíce vody a zkřehlo. Můžeme nechat i odležet v lednici do druhého dne.
  2. Mrkev očistíme a nastrouháme. Cibuli nakrájíme najemno, pro jemnější chuť můžeme použít červenou nebo bílou cibuli. Cibuli a mrkev přidáme k zelí.
  3. Připravíme si jogurtový dresink – jogurt smícháme s octem, solí a pepřem. Můžeme dle chuti přidat i trochu majonézy. Zeleninu promícháme s dresinkem a podáváme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  150 39,8  300 150 kcal/porci
bílkoviny g  11  2,6  22,5 -
sacharidy g  21  5  42 -
z toho cukry g  8,5  2  17 -
tuky g  4,8  1,1  9,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,4  0,6  4,9 ≤ 2,6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7,9  1,8  15,8 ≥ 0,8/100 g
sůl g  1  0,2 2 ≤ 0,625/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (salát).