Recepty 11. 5. 2022 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Domácí křupavá granola

Pokud milujete dobrou granolu, není nic jednoduššího, než si připravit tu domácí - uděláte si ji přesně podle svých chuťových představ a navíc si perfektně ohlídáte obsah cukru.

Foto: Daniela Lilling
  • Pro výrobu domácích snídaňových cereálií vybírejte kvalitní ingredience - celozrnné ovesné vločky, sušené ovoce bez přidaného cukru, sladidla s nízkým glykemickým indexem a kvalitní hořkou čokoládu.

  • Mléčný polotučný či nemléčný rostlinný výrobek vybírejte tak, aby ve složení nebyl přidaný cukr a obsahovat zdraví prospěšné probiotické bakterie.

  • Ingredience: 10 porcí

    2 hrnky ovesných vloček 200 g 
    1/4 hrnku sekaných vlašských ořechů 30 g 
    1/4 hrnku rozinek 40 g 
    1/4 hrnku sušených neproslazovaných banánů 40 g 
    1/3 hrnku kokosových hoblinek 25 g 
    3 lžíce čekankového sirupu 60 g 
    2 lžíce arašídového másla 60 g 
    4 lžičky mletých lněných semínek 12 g 
    1/4 lžičky skořice  
    K servírování:  
    bobulovité ovoce  30 g
    polotučný jogurt/rostlinný jogurt 200 g

    Postup 

    1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
    2. Čekankový sirup a arašídové máslo důkladně rozmícháme na kašičku, kterou smícháme s ovesnými vločkami a mletými lněnými semínky.
    3. Když jsou vločky rovnoměrně obalené, přisypáváme i ostatní ingredience - ořechy, sušené ovoce, skořici. Směs důkladně promačkáme rukama - díky tomu budeme v granole mít velké křupavé kousky.
    4. Pečeme rovnoměrně rozložené na pečícím papíře asi 8-10 minut, poté granolu promícháme - jednotlivé větší kousky opatrně obrátíme, aby se zespodu nepřipálily a zároveň nerozpadly. Dopečeme ještě 3-5 minut.
    5. Necháme zcela vychladnout, rozdělíme do misek a podáváme s oblíbeným jogurtem a čerstvým ovocem.
    6. Zbylou granolu po úplném vychladnutí vsypeme do uzavíratelné sklenice, kde vydrží až měsíc.
    výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
         

     

    10 porce
    energetická hodnota (kcal) kcal  384 139  3843  350-550 kcal/porci
    bílkoviny g  12,3 4,4  123  -
    sacharidy g  54,9 19,8  549  -
       z toho cukry g  9,7 3,5  97,4  -
    tuky g 12,2  4,4  122  -
       z toho   - - - -
       nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,1 1,1  31,4  ≤ 2 g/100 g
       transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
    vláknina g 8,9  3,2  89,2  ≥ 1,4/100 g
    sůl g  0,26 0,09  2,61  ≤ 0,875/100 g
    přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

    Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).





    Mohlo by vás také zajímat: