- Vajíčka jsou skvělou potravinou, která by v jídelníčku určitě neměla chybět. Jsou bohatá na plnohodnotné bílkoviny, žloutek i na kvalitní tuky a obsahuje i celou řadu vitaminů (zejména v tuku rozpustných) a minerálních látek (například dobře využitelné železo).
 
Do frittaty můžete přidávat téměř libovolné suroviny, dle toho, co máte zrovna doma k dispozici – použít můžete různé druhy zeleniny (tvrdší zeleninu si předem uvařte) a skvěle se hodí i různé (méně tučné) sýry.
Ingredience: 2 porce
| 4 vejce | |
| polotučné mléko | 50 ml | 
| čerstvý polotučný kozí sýr | 25 g | 
| 1 malý stroužek česneku | |
| řepkový olej | 6 ml | 
| mladý špenát | 80 g | 
| sůl | 1,5 g | 
| 
 pepř  | 
1 g | 
| 1 hrst čerstvé pažitky | |
| 4 celozrnné rohlíky | 240 g | 
Postup
- Předehřejeme si troubu na 170 °C.
 - Vejce si v misce rozmícháme s trochou mléka, ochutíme solí a pepřem.
 - Česnek nasekáme a osmahneme na troše oleje. Přidáme pokrájený čerstvý špenát a necháme krátce zavadnout.
 - Vlijeme vejce a necháme lehce zatuhnout, poté přidáme sýr a přemístíme do trouby, pečeme cca 10 minut.
 - Na závěr posypeme čerstvou pažitkou.
 - Podáváme s celozrnným rohlíkem.
 
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 
  | 
2 porce | 
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 529 | 164 | 1059 | 350-550 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | - | |||
| sacharidy | g | 59,6 | 18,5 | 119 | - | 
| z toho cukry | g | 4,4 | 1,3 | 8,7 | - | 
| tuky | g | 19,6 | 6,1 | 39 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,5 | 2 | 12,9 | ≤ 2 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g | 
| vláknina | g | 11,5 | 3,6 | 22,9 | ≥ 1,4/100 g | 
| sůl | g | 2,71 | 0,84 | 5,42 | ≤ 0,875/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).

Ing. Hana Pávková Málková
