Recepty 21. 10. 2020 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Hruškový koláč naruby s javorovým sirupem a jogurtem

Hrušky máčené v javorovém sirupu a vláčné vanilkovo-skořicové těsto je prostě dokonalá kombinace. Koláč je slazený pouze javorovým sirupem, má nižší obsah tuků a je plný vlákniny díky celozrnné mouce. Tento koláč se navíc peče “naruby”, nejdříve se poklade na dno formy ovocná náplň, pak teprve těsto a až po upečení se obrátí.

Hruškový koláč - Foto: Karolína Alexiová

hruškový koláčNa koláč budete potřebovat tři zralejší hrušky a dvě z nich použijete pokrájené na dno koláčové formy a jednu rozvaříte na pyré, které výborně těsto osladí a ochutí.

Hrušky jsou lehce stravitelné ovoce a pomáhají při střevních potížích a zácpě. Místo hrušek ale můžete určitě použít i jablka, nebo jiné oblíbené ovoce.

Na těsto používám nejčastěji špaldovou celozrnnou hladkou mouku, která je plná vlákniny a vitamínů a chutná lehce po oříškách. Těsto bude krásně vláčné nejen díky hruškovému pyré, ale i díky jogurtu, který do těsta přidávám nejen pro doplnění bílkovin.

Ingredience 

 hruška 500 g
 javorový sirup 150 g
 bilý jogurt 200 g
 skořice - mletá 5 g
 citrónová šťáva  10 g
 vejce 2 ks 100 g
 řepkový olej 60 ml
 vanilkový extrakt 5 g
 špaldová celozrnná mouka 200 g
 kypřící prášek 12 g
 sůl 1 g

Postup

  1. Dno koláčové formy poklademe pečícím papírem.

  2. Jednu a půl až dvě hrušky pokrájíme na tenké plátky, které poskládáme na dno formy dokola. Nalijeme na ně 4 lžíce javorového sirupu.

  3. Předehřejeme troubu na 180 C.

  4. Jestli nám hrušky zbydou, tak je dáme do kastrůlku a přidáme ještě jednu oloupanou celou hrušku na kostičky pokrájenou, podlijeme trochou vody a rozvaříme se lžičkou skořice do měkka. Hrušky pak rozmixujeme na hladké pyré.

  5. Do mísy si mezitím nalijeme jogurt, olej, vanilku, javorový sirup, vejce a hruškové pyré. Důkladně promícháme a postupně přisypeme mouku, špetku soli a kypřící prášek.

  6. Těsto nalijeme navrch hrušek do formy a rozetřeme do všech stran.

  7. Dáme péct do trouby na cca 40 min.

  8. Hotový koláč poznáme tak, že do těsta strčíme párátko nebo špejli a měla by vyjít suchá.

  9. Nechte pak koláč pořádně vychladnout a až pak ho pomocí talíře obraťte tak, aby byly hrušky navrchu.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 21 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  105  178  2212  110 kcal/porci
bílkoviny g  2,4  4  50 -
sacharidy g  15,4  26  324 -
z toho cukry g  4,3  11  121 -
tuky g  3,8  6,4  80 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,6  0,9  12 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,7  2,8  35  
sůl g  0,2  0,4  5,2 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  4,3  7,2  79 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).

 





Mohlo by vás také zajímat: