Recepty 29. 7. 2020 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Jáhlové zapékané müsli s jogurtem

Snadná a rychlá snídaně. Ke každé porci patří 200 g řeckého jogurtu a 30 g libovolného ovoce. Pokud nestíháte snídat doma nebo si budete připravovat müsli do práce, zvolte skleněné lahvičky a navrstvěte müsli, jogurt, ovoce, müsli.

Jáhlové zapékané mysli - Foto: Karolína Alexiová

Proso patří spolu s pšenicí a ječmenem mezi nejstarší obilninové druhy pěstované člověkem. Jáhly se vyrábějí loupáním obilky a dalo by se říct, že v současné době zažívají jistou renesanci. Jsou velmi ceněny jak pro své nutriční vlastnosti, tak pro jemnou chuť i dobrou stravitelnost. Jáhly neodmyslitelně patří do jídelníčku osob s celiakií nebo alergií na lepek. Jáhlové müsli s mrazem sušenými malinami a kanadskými brusinkami si však oblíbí i ti, kdo nemusí vyřazovat lepek ze svého jídelníčku.

Z minerálních látek jsou jáhly bohaté na fosfor, draslík, hořčík, železo a měď, z vitaminů to jsou především vitaminy B skupiny. Ve skladbě tuků převládají vícenenasycené mastné kyseliny. Využití jáhel je všestranné, lze z nich připravovat slané i sladké pokrmy, využívat je jako přílohu nebo přidávat do polévek či zapékaných pokrmů.

Celý test: Srovnávací analýza - Vločky známé i neznámé

Tip: Před vařením je důležité jáhly několikrát propláchnout horkou vodou, aby nebyly hořké.

Ingredience 5 porcí

vločky jáhlové  100 g
maliny lyofilizované 10 g
sušené brusinky 25 g
mandle mleté  30 g
olej řepkový  40 g
sirup čekankový  40 g
jogurt bílý řecký 0,1% Milko  1000 g
jahody  150 g

Postup

  1. Mandle nasekáme na hrubší kusy.
  2. Pečící plech vyložíme pečícím papírem.
  3. Na středně horkou pánev vlijeme olej a sirup, promícháme a vsypeme vločky. Krátce orestujeme.
  4. K vločkám přidáme všechny suroviny, promícháme a rozložíme na plech.
  5. Necháme zapékat přibližně 10 minut při teplotě 150 °C. V průběhu alespoň 2x promícháme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

5 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  401,6  115,2  2007,77 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  25,4  7,3  127,02 -
sacharidy g  33,9  9,7  169,49 -
     z toho cukry g  15,4  4,4  77,22 -
tuky g  14,9  4,3  7441 -
     z toho   - - - -
     nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,7  0,5  8,67 ≤ 2 g/100 g
     transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  9,8  2,8  49,16 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  0,5  0,1  2,4 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  1,2  0,4  6,24 ≤ 3 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd/snídaně).





Mohlo by vás také zajímat: