Proso patří spolu s pšenicí a ječmenem mezi nejstarší obilninové druhy pěstované člověkem. Jáhly se vyrábějí loupáním obilky a dalo by se říct, že v současné době zažívají jistou renesanci. Jsou velmi ceněny jak pro své nutriční vlastnosti, tak pro jemnou chuť i dobrou stravitelnost. Jáhly neodmyslitelně patří do jídelníčku osob s celiakií nebo alergií na lepek. Jáhlové müsli s mrazem sušenými malinami a kanadskými brusinkami si však oblíbí i ti, kdo nemusí vyřazovat lepek ze svého jídelníčku.
Jáhlové zapékané müsli s jogurtem
Snadná a rychlá snídaně. Ke každé porci patří 200 g řeckého jogurtu a 30 g libovolného ovoce. Pokud nestíháte snídat doma nebo si budete připravovat müsli do práce, zvolte skleněné lahvičky a navrstvěte müsli, jogurt, ovoce, müsli.

Z minerálních látek jsou jáhly bohaté na fosfor, draslík, hořčík, železo a měď, z vitaminů to jsou především vitaminy B skupiny. Ve skladbě tuků převládají vícenenasycené mastné kyseliny. Využití jáhel je všestranné, lze z nich připravovat slané i sladké pokrmy, využívat je jako přílohu nebo přidávat do polévek či zapékaných pokrmů.
Celý test: Srovnávací analýza - Vločky známé i neznámé
Tip: Před vařením je důležité jáhly několikrát propláchnout horkou vodou, aby nebyly hořké.
Ingredience 5 porcí
| vločky jáhlové | 100 g |
| maliny lyofilizované | 10 g |
| sušené brusinky | 25 g |
| mandle mleté | 30 g |
| olej řepkový | 40 g |
| sirup čekankový | 40 g |
| jogurt bílý řecký 0,1% Milko | 1000 g |
| jahody | 150 g |
Postup
- Mandle nasekáme na hrubší kusy.
- Pečící plech vyložíme pečícím papírem.
- Na středně horkou pánev vlijeme olej a sirup, promícháme a vsypeme vločky. Krátce orestujeme.
- K vločkám přidáme všechny suroviny, promícháme a rozložíme na plech.
- Necháme zapékat přibližně 10 minut při teplotě 150 °C. V průběhu alespoň 2x promícháme.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
5 porcí | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 401,6 | 115,2 | 2007,77 | 350-550 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 25,4 | 7,3 | 127,02 | - |
| sacharidy | g | 33,9 | 9,7 | 169,49 | - |
| z toho cukry | g | 15,4 | 4,4 | 77,22 | - |
| tuky | g | 14,9 | 4,3 | 7441 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,7 | 0,5 | 8,67 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 9,8 | 2,8 | 49,16 | ≥ 1,4 g/100 g |
| sůl | g | 0,5 | 0,1 | 2,4 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 1,2 | 0,4 | 6,24 | ≤ 3 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd/snídaně).

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
