Recepty 7. 9. 2022 | Bc. Martina Drtinová

Jemná paštika z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná patří bezesporu mezi nejoblíbenější houby. Nabízí celou řadu zdravotních benefitů a v kuchyni má široké využití. Zkoušeli jste z ní připravit třeba paštiku? Pokud ne, výborný vegetariánský recept je tu pro vás!

Foto: Pavla Vomastková
  • Hlíva působí pozitivně na obranyschopnost organismu, na poruchy metabolismu i kloubní potíže. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, D, K, mastné kyseliny, dále i řadu minerálních látek - hořčík, fosfor, draslík, chrom, měď, železo, zinek a také selen.
  • Hlíva pomáhá k optimalizaci hladiny cholesterolu v těle - najdeme v ní látky, které hladinu cholesterolu snižují, a také velký podíl vlákniny.
  • Z hlediska podpory obranyschopnosti je hlíva cenná pro svůj obsah betaglukanů, které pozitivně působí na složky přirozené imunity.

Ingredience: 6 porcí

Hlíva ústřičná 300 g 
Vlašské ořechy 50 g 
Cibule 70 g 
Řepkový olej 30 ml 
Portské víno 50 ml 
1 lžička čerstvého tymiánu  
½  lžičky mletého nebo drceného kmínu  

¼ lžičky mletého nového koření

 
Sůl 3 g 
Pepř 2 g 
1 stroužek česneku  

Postup

  1. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na řepkovém oleji.
  2. Jakmile zesklovatí, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, zprudka osmahneme, přisypeme všechno koření (tymián, kmín, nové koření).
  3. Vlijeme portské víno a necháme ho zcela odpařit. Poté hlívu zhruba 10-15 minut dusíme.
  4. Před koncem přidáme nasekané vlašské ořechy, osolíme a opepříme, přidáme utřený stroužek česneku.
  5. Směs vložíme do mixéru a rozmixujeme do konzistence paštiky.
  6. Podáváme na nasucho opečené celozrnné bagetce či chlebu, zdobíme pokrájenou jarní cibulkou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 129  151  773  ≤ 350 kcal/porci
bílkoviny g  3,3 3,8  19,7  -
sacharidy g  5,4 6,3  32,4  -
   z toho cukry g  2,2 2,4  12,5  -
tuky g 10,3  12,0  61,6  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,9 1,0  5,2  ≤ 4 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,3 g/100 g
vláknina g  2,4 2,7  14,1  -
sůl g 0,51  0,60  3,07  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 30 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánky na chléb).





Mohlo by vás také zajímat: