- Základními surovinami jsou bulgur, rajčata a velká spousta bylinek. Rajčata vybírejte ta nejvyzrálejší a bylinkami opravdu nešetřete. Bulgur se také často zaměňuje za kuskus, a pokud přemýšlíte o bezlepkové variantě, sáhněte po quinoe.
- Jako zdroj rostlinné bílkoviny jsme použili cizrnu, vyzkoušet můžete také černou nebo drobnou zelenou čočku.
Ingredience: 4 porce
¾ hrnku bulguru | 150 g |
4 rajčata | 450 g |
2 šalotky | 140 g |
1 lžíce olivového oleje | 15 ml |
šťáva z ½ citronu | |
2 lžíce lístků čerstvé máty | |
½ hrnku sekané hladkolisté petrželky | |
1 konzerva sterilované cizrny | 400 g |
1 lžička soli | 2 g |
4 lžičky mandlových plátků | 10 g |
4 celozrnné bulky | 240 g |
Postup
- Cizrnu z plechovky slijeme, důkladně propláchneme vodou a necháme okapat v sítku.
- Bulgur uvaříme podle návodu v mírně osolené vodě, necháme zchladnout, a poté ho načechráme vidličkou tak, aby byl sypký.
- Rajčata zbavíme středů se semínky a ponecháme pouze pevnou dužinu, kterou nakrájíme na menší kostičky.
- Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno.
- V míse smícháme bulgur, krájená rajčata, sekanou cibulku i cizrnu.
- Nakonec přimícháme i najemno nakrájené bylinky a zálivku z citronové šťávy, oleje a soli. Dle chuti přidáme čerstvě mletý pepř, salát rozdělíme do misek a ozdobíme posekanými mandlemi.
- Podáváme s celozrnnou bulkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 404 | 117 | 1617 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 14,7 | 4,3 | 58,9 | - |
sacharidy | g | 67 | 19,4 | 268 | - |
z toho cukry | g | 7,9 | 2,3 | 31,5 | - |
tuky | g | 7,7 | 2,2 | 30,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,2 | 0,4 | 4,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g |
14,1 |
4,1 | 56,2 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 1,56 | 0,45 | 6,23 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).