Recepty 15. 3. 2023 | Bc. Martina Drtinová

Krůtí masové kuličky v zelí

Krůtí maso řadí odborníci mezi tzv. superpotraviny. A právem! Má řadu benefitů, ze 70 % je bílé, ze 30 % tmavé. Druhy masa se od sebe liší zbarvením, konzistencí i obsahem tuku. Krůtí maso je vynikající surovinou pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Vyzkoušejte dnes náš certifikovaný recept na krůtí kuličky dušené v zelí.

Foto: Pavla Vomastková
  • Krůtí maso je lehce stravitelné, v porovnání s ostatní drůbeží má nejméně tuku, nepodporuje usazování cholesterolu, je tak velmi vhodné pro osoby trpící srdečními a cevními onemocněními, a rovněž do redukčních diet. Kromě toho je tento druh masa zdrojem plnohodnotných bílkovin a aminokyseliny tryptofan, z níž se vytváří serotonin - hormon, který hraje důležitou roli v regulaci naší nálady. Pokud tedy trpíte nespavostí, špatnou náladou, jste podráždění a úzkostní, sáhněte po přírodním antidepresivu - po krůtě! V krůtím mase najdeme i důležité vitamíny, za zmínku stojí především vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak vápník, železo a zinek.
  • Významnou roli v receptu hraje vedle masa zelí. I to je zásobárnou zdraví. Kromě vitamínu C je zelí zdrojem vitamínů skupiny B, kyseliny listové a vitamínu E. Z minerálních látek je významná přítomnost vápníku, hořčíku, draslíku a selenu. Zelí působí příznivě na naše trávení, stimuluje pohyb střev a podporuje pravidelné vyprazdňování. Díky vysokému obsahu vlákniny nás zasytí na dlouhou dobu. 

Ingredience: 4 porce

Masové kuličky:  
mleté krůtí maso 500 g 
česnek 2 stoužky 6 g 
sladká mletá paprika 2,5 g 
uzená mletá paprika 2,5 g 
mletý kmín 2,5 g 
sůl 2,5 g 
pepř 1 g 
čerstvá hladkolistá petrželka 20 g 
řepkový olej 30 g 
Omáčka:  
cibule 200 g 
česnek 2 stroužky 6 g 
nakládaná loupaná rajčata 400 g 
rajčatový protlak 40 g 
uzená mletá paprika 5 g 
bílé hlávkové zelí 600 g 
sůl 2,5 g 
pepř 1 g 
řepkový olej 25 g 

Postup 

  1. Masové kuličkyK mletému masu přidáme utřené stroužky česneku, nasekanou hladkolistou petrželku, sůl a všechno koření. Důkladně promícháme a vytvoříme kuličky o průměru přibližně 3 cm.
  2. Ve větší pánvi si rozpálíme řepkový olej, na kterém osmahneme masové kuličky. Jakmile se zatáhnout, vyndáme je z pánve a odložíme stranou.
  3. Do pánve přidáme lžíci řepkového oleje. Vsypeme nadrobno pokrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, přidáme na plátky nakrájený česnek, jen krátce osmahneme. Přisypeme uzenou papriku, opět krátce osmahneme, poté i rajčatový protlak.
  4. Do pánve přidáme loupaná rajčata, nakrájené zelí, osolíme, opepříme. Vše promícháme, do pánve vložíme zpět masové kuličky, lehce podlijeme vodu, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme do změknutí zelí, ca 30-45 minut. Pokud je potřeba, průběžně podléváme vodou.
  5. Ke konci sundáme pokličku a přebytečnou tekutinu necháme odpařit.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  462 100   1 847 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 28,7  6,2  115 -
sacharidy g  20,1 4,3   80 -
   z toho cukry g  13,1 2,8   53  -
tuky g 24,1  5,2   96 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,9 0,8   15  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  5,8 1,3  23  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 1,68  0,36  6,71  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: