Recepty 10. 5. 2023 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou

Chcete si dopřát maso, a přitom co nejvíce ušetřit? Kupte si celé kuře a připravte z něj hned několik jídel – například kuřecí roládu a z kostí a odřezků si uvaříte skvělý poctivý vývar. Kuřecí roládu naplňte jarní nádivkou plnou zelených bylinek. Ty nádivce dodají nejen skvělou chuť a barvu, ale i celou řadu vitaminů a dalších prospěšných látek. Využít můžete i to, co si nasbíráte v přírodě – například medvědí česnek nebo kopřivy.

Foto: Pavla Vomastková
  • Kuřecí maso má oproti ostatním druhům masa nižší energetickou hodnotu. Je lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna.
  • Z výživového hlediska nám kuřecí maso nabízí především bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. Drůbeží tuk má příznivé složení nenasycených mastných kyselin.
  • V kuřecím mase najdeme minerální látky jako hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík, selen či zinek. Z vitamínů stojí za zmínku vitamíny skupiny B, zejména B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová) a vitamín B6, dále vitamíny A, C, E i K.
  • Při přípravě pokrmů z kuřecího masa dbejte vždy především na dostatečnou tepelnou úpravu, ale také na to, abyste přitom maso nevysušili.

Na náš recept použijeme celé kuře, které si vykostíme. Je to trošku pracné, nicméně z odřezků a kostí si poté můžete připravit kvalitní vývar. Vyzkoušejte například náš recept na Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem.

Jako přílohu ke kuřecí roládě jsme zvolili bramborovou kaši, ale skvěle bude chutnat i s vařenými bramborami, nebo si můžete připravit větší množství nádivky, upéct ji v pekáčku a využít ji právě jako přílohu. 

Ingredience: 5 porcí

Na kuřecí roládu:  
vykoštěné kuře 700 g 
vejce 2 ks 
celozrnné pečivo 70 g 
polotučné mléko 70 ml 
sůl 2 g 
hrášek 80 g 
bylinky (např. směs petrželky, pažitky, medvědího česneku) 50 g 
Na bramborovou kaši:   
brambory 1 000 g 
polotučné mléko 150 ml 
sůl  2 g 
pepř (dle chuti) 0,5 g 

Postup 

  1. Kuře očistíme, vykostíme (z kostí si uvaříme vývar) a rozřežeme tak, aby nám vzniknul zhruba obdélníkový plát masa. Maso z obou stran osolíme.
  2. Připravíme si nádivku. Starší pečivo nakrájíme na kostičky a namočíme do směsi mléka a žloutků, necháme chvíli nasáknout. Bylinky nasekáme a přidáme ke směsi (použijeme libovolnou směs, co máme zrovna k dispozici - mohou to být i kopřivy). Přidáme hrášek a dle chuti osolíme. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme ke směsi.
  3. Připravenou nádivkou naplníme připravené kuře a zatočíme do rolády. Utáhneme motouzkem či alobalem a pečeme na 180 stupňů cca 30 minut, pak teplotu stáhneme na 150 stupňů a dopékáme zhruba hodinu.
  4. Ke konci pečení si uvaříme brambory v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, přidáme ohřáté mléko a vše společně rozšleháme na jemnou kaši.
  5. Upečenou roládu rozkrájíme na porce a podáváme s bramborovou kaší.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

5 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  594 133   2 971 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  46,9  10,5  235  -
sacharidy g 47,8   10,7 239  -
   z toho cukry g  6,2 1,4   31,2 -
tuky g 23,2  5,2  116  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 6,6  1,5  33,2  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  5,4 1,2   27,2 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 1,4  0,31  7,02  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: