Většina z nás si nedovede představit vaření a pečení bez bylinek. Přidávají se do polévek, využívají se při vaření příloh i k masu. některé druhy se výborně se hodí i do sladkých pokrmů.
Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem
Recept pro nás připravila milovnice dobrého jídla a food bloggerka Coolinářka. Byl certifikován a splňuje kritéria Vím, co jím.

- Do polévek se přidává například celer, petržel, pažitka, saturejka nebo majoránka.
Ingredience 5-6 porcí
| Na vývar | |
| 2 kuřecí skelety (cca 150 g masa) | 600 g |
| mrkev (nekonzumuje se) | 250 g |
| petržel kořen (nekonzumuje se) | 250 g |
| celer bulva (nekonzumuje se) | 250 g |
| 2 stroužky česneku | |
| cibule | 200 g |
| libeček nať | 5 g |
| 5 kuliček pepře | 0,5 g |
| 5 kuliček nového koření | 0,5 g |
| 3 bobkové listy | 0,5 g |
| 1 lžička soli | 2 g |
| voda | 1,5 l |
| Na svítek | |
| máslo | 25 g |
| 2 vejce | 100 g |
| polohrubá mouka | 50 g |
| 1 lžíce pažitky | 10 g |
| 1 lžíce petrželové natě | 40 g |
| sůl | 2 g |
| muškátový oříšek | 1 g |
| Zelnina do vývaru ke konzumaci | |
| mrkev | 100 g |
| petržel | 100 g |
| zelený hrášek | 100 g |
| čerstvá petrželka - hrst |
Postup
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Kuřecí skelety omyjte a osušte papírovou utěrkou. Přendejte je na plech a dejte opéct do trouby asi na 15 minut. Opečené kuřecí skelety vložte do hrnce a zalijte je vodou. Tu přiveďte k varu, na hladině se začne tvořit pěna, kterou průběžně sbírejte.
- Nyní do hrnce přidejte zeleninu, sůl a na pánvi na sucho opražené koření. Vařte na mírném ohni cca 4 – 5 hodin. Dle potřeby přilijte vodu. Vyvařenou zeleninu z vývaru vyjměte.
- Mezitím si připravte bylinkový svítek. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Oddělte bílky od žloutků. Máslo a žloutky se solí a muškátovým oříškem utřete dohladka a do této směsi přidejte mouku. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. Ten postupně zlehka vmíchejte do žloutkového těsta spolu s nasekanými bylinkami.
- Směs dosolte a vlijte do malého pekáčku s pečícím papírem. Dejte péct na cca 10 minut dozlatova.
- Po upečení svítek nakrájejte na drobné kostičky.
- Vývar podávejte s na másle orestovanou zeleninou a bylinkovým svítkem. Ozdobte petrželkou.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
|||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | - |
52 | 1134 | 100 kcal/100 g |
| bílkoviny | g | - | 4 | 90 | - |
| sacharidy | g | - | 3,2 | 70 | - |
| z toho cukry | g | - | 0,6 | 13 | - |
| tuky | g | - | 2,2 | 48 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | - | 1,0 | 21 | ≤ 1,1 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
| vláknina | g | - | 0,8 | 16,5 | - |
| sůl | g | - | 0,7 | 15 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | - | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).
Mohlo by vás také zajímat:

Coolinářka - Svatava Vašková
