Kromě tradičního hlávkového či ledového salátu zařazujte do jídelníčku i další druhy listových salátů, jako je například salát římský, lollo, rukola, mangold a další. V tomto salátu jsme použili polníček a mladý špenát, můžete ale vyzkoušet i jiné druhy.
Letní salát s melounem a mozzarellou
Saláty se dají připravit snad na milion způsobů! Buďte kreativní a zkoušejte stále nové kombinace. Čím pestřejší bude váš jídelníček, tím lépe.

Do salátu můžete přidávat téměř libovolné ingredience, které salát obohatí o další chutě i prospěšné látky. Například tato kombinace s melounem vás překvapí svou skvělou chutí.
Pokud salát nemáte jen jako přílohu a chcete, aby vás i zasytil, přidejte i nějaký zdroj bílkovin. Vhodnou volbou je například mozzarella, která jako jedna z mála sýrů neobsahuje příliš soli a má přijatelný obsah tuku.
Pro dochucení salátu nezapomínejte na kvalitní panenské oleje, některé vitaminy obsažené v zelenině jsou rozpustné v tucích a olej tak zajistí jejich správné využití. Kromě tradičního olivového oleje můžete zkusit i další – například olej dýňový, z vlašských ořechů nebo třeba avokádový.
Suroviny
| červený meloun | 100 g |
| cherry rajčata červená | 100 g |
|
polníček nebo mladý špenát |
50 g |
| Mozzarella light | 100 g |
| balsamicový ocet | 10 ml |
| olivový olej | 20 ml |
| bazalka |
10 g |
K podávání:
200 g celozrnného žitného chleba
Postup
Meloun očistíme a nakrájíme na menší kousky, cherry rajčata omyjeme a překrojíme napůl, přidáme mix salátů (například polníček a mladý špenát), zakápneme olivovým olejem, octem a přidáme natrhanou bazalku, dle chuti dosolíme a vše lehce promícháme. Před servírováním přidáme do salátu kuličky mozzarelly. Salát podáváme s celozrnným pečivem.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
2 porce | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 434,8 | 147,4 | 869,6 |
350 - 550 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 16,5 | 5,6 | 32,9 | - |
| sacharidy | g | 51 | 17,3 | 102,1 | - |
| z toho cukry | g | 7,2 | 2,4 | 14,3 | - |
| tuky | g | 16,8 | 5,7 | 33,6 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,6 | 1,9 | 11,1 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 8,7 | 3 | 17,5 | ≥ 1,4 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
| sůl | g | 1,7 | 0,6 | 3,4 | ≤ 0,875 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).

Ing. Hana Málková
