Recepty 27. 7. 2022 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Letní zeleninové gazpacho s fazolemi cannellini

Svěží letní zeleninová polévka, ideální pro horké dny, kdy na vaření není ani pomyšlení. Díky přídavku fazolí navíc zasytí a dodá i slušnou porci rostlinných bílkovin.

Foto: Daniela Lilling
  • Hlavní nosnou ingrediencí tohoto pokrmu jsou rajčata – vybírejte proto opravdu zralé kousky, voňavé, nejlépe domácí. Stupeň jejich přípravy také určuje celkovou konzistenci a jemnost výsledné polévky. V tomto receptu rajčata nezbavujeme slupek ani semínek, proto nebude naše gazpacho dokonale jemné. Pokud si chcete připravit zcela hladký krém, rajčata doporučujeme spařit, oloupat, zbavit semínek a ideálně i přepasírovat. Pamatujte, že polévka chutná nejlépe opravdu dobře vychlazená!

Ingredience: 4 porce

Zralá rajčata 1 000 g 
1 salátová okurka 250 g 
1 červená paprika 120 g 
1 malá červená cibule 70 g 
1 stroužek česneku 3 g 
1 plechovka bílých fazolí cannellini 200 g 
2 lžíce vinného octa 30 ml 
2 lžíce olivového oleje 30 ml 
sůl  2 g 
čerstvě mletý pepř  
K podávání:  
4 ks celozrnné bulky 240 g 
1 avokádo 200 g 
hrst sekané hladkolisté petrželky 120 g 

Postup

  1. Fazole z konzervy slijeme, důkladně propláchneme vodou a necháme okapat v sítku.
  2. Veškerou zeleninu důkladně omyjeme a očistíme - okurku oloupeme, papriku zbavíme stopky a semen, cibuli i česnek oloupeme. Rajčata zbavíme tuhých míst od stopky. Pokud chcete, můžete rajčata také spařit horkou vodou a oloupat od slupek, ale není to potřeba.
  3. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky a společně s polovinou fazolí, solí, olejem i octem ji vložíme do vysokého mixéru. Rozmixujeme dohladka, ochutnáme, dochutíme pepřem, případně ještě přidáme trochu octa či špetku soli.
  4. Polévku důkladně vychladíme (hodina v lednici postačí) a před podáváním ji znovu krátce promixujeme.
  5. Rozdělíme do 4 misek, ozdobíme plátky avokáda, petrželkou a zbylými fazolemi.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  429 76  1715  ≤ 100 kcal/porci
bílkoviny g 14  2,5  56  -
sacharidy g  54,9 9,7  220  -
   z toho cukry g 12,9  2,3  52  -
tuky g 16,8  67  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,7  0,5  10,7  ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g 14,9  2,6  60  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  1,61 0,28   6,44 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).





Mohlo by vás také zajímat: