Recepty 4. 4. 2023 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Makový velikonoční beránek bez lepku

Dovedete si představit Velikonoce bez beránka?! A co takhle letos vyzkoušet beránka bezlepkového? Pokud navíc patříte k milovníkům máku, ručíme vám za to, že s tímto beránkem krok vedle neuděláte.

Velikonoční makový beránek bez lepku
Foto: se svolením Nominal
  • Mák je bohatým zdrojem řady minerálních látek. Za pozornost stojí především obsah vápníku. Jen těžko byste hledali potravinu na vápník bohatší, než je právě mák. Z další látek stojí rozhodně za zmínku obsah manganu, hořčíku a fosforu. Kromě toho se může mák pochlubit vysokým obsahem vitaminu E, známého svými antioxidačními účinky, a zanedbatelné není ani množství vitaminů skupiny B.

Ingredience na středně velkou formu: 

bezlepková mouka Nomix 200 g 
mletý mák 80 g 
cukr krupice 170 g 
kypřicí prášek do pečiva 10 g 
vejce  4 ks 
řepkový olej 140 ml 
teplá voda 100 ml 
skořice 2 g 
citronová kůra z 1/2 bio citronu  

Postup 

  1. bezlepková mouka NomixVejce, vodu, olej, cukr, strouhanou citrónovou kůru a skořici utřeme společně do pěny.
  2. Bezlepkovou mouku Nomix promícháme s kypřícím práškem do pečiva a mletým mákem a postupně přidáme do vaječné hmoty.
  3. Hotové těsto necháme v míste asi 5-10 minut odpočinout.
  4. Formu na beránka si důkladně vymažeme a vysypeme, aby nám šel beránek po upečení dobře vyklopit.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 20 minut. Poté teplotu zvýšíme na 170 °C a dopékáme přibližně 30 minut.
  6. Částečně vychladlého beránka vyklopíme z formy a dozdobíme mašlí. 


Tento recept vznikl ve spolupráci s Nominal.





Mohlo by vás také zajímat: