- Mrkev dodá bábovce nejen krásnou barvu, ale i plno vitaminů a dalších prospěšných látek. Významný je zejména obsah karotenů. Díky mrkvi je navíc bábovka krásně vláčná a milovníci „mokrého“ těsta si přijdou na své.
- Pro přípravu použijte ideálně celozrnnou mouku, která je bohatším zdrojem vlákniny.
- Ořechy společně s řepkovým olejem bábovku obohatí o příznivé nenasycené mastné kyseliny. Místo mandlí můžete použít lískové nebo vlašské ořechy.
- Tvarohová náplň bábovku nejen ozvláštní, ale dodá i bílkoviny a vápník.
Ingredience: 40 porcí
| Těsto: | |
| mrkev | 400 g |
| celozrnná špaldová mouka | 350 g |
| cukr | 100 g |
| mandle nebo jiné ořechy | 70 g |
| vejce | 4 ks |
| kefír | 200 ml |
| řepkový olej | 70 ml |
| kypřicí prášek | 12 g |
| skořice, badyán, sušený zázvor | |
|
Náplň z tvarohu: |
|
|
odtučněný tvaroh |
500 g |
| žloutky | 2 ks |
| vanilkový pudink (prášek) | 35 g |
| cukr | 50 g |
| rum | 1 lžíce |
Postup
- Mrkev nastrouháme najemno. Ořechy nameleme.
- V dostatečně velké míse smícháme všechny sypké ingredience, tedy mouku, cukr, ořechy, kypřicí prášek a koření.
- V jiné míse smícháme žloutky, olej a kefír.
- Obě směsi spojíme dohromady a přidáme nastrouhanou mrkev.
- Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta.
- Připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh vyšleháme se dvěma žloutky, cukrem, pudinkovým práškem a trochou rumu.
- Formu na bábovku vymažeme a vysypeme moukou a vlijeme polovinu těsta. Na těsto dáme tvarohovou náplň a zakryjeme zbylou polovinou těsta.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 60-70 minut.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
40 porcí |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 102 | 198 | 4085 | ≤ 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 4,5 | 8,7 | 179 | - |
| sacharidy | g | 11,6 | 22,6 | 466 | - |
| z toho cukry | g | 5,2 | 10,2 | 210 | - |
| tuky | g | 3,8 | 7,4 | 152 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,6 | 1,1 | 22,7 | - |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
| vláknina | g | 1,2 | 2,3 | 48 | - |
| sůl | g | 0,18 | 0,36 | 7,4 | ≤ 1/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).


Ing. Hana Pávková Málková

