Recepty 23. 2. 2022 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Mrkvová bábovka s tvarohem

Hledáte recept na „zdravější“ bábovku? Vyzkoušejte mrkvovou bábovku s tvarohem, oproti klasické bábovce vám tato varianta dodá více prospěšných živin a lépe vás zasytí.

Foto: Karolína Alexiová
  • Mrkev dodá bábovce nejen krásnou barvu, ale i plno vitaminů a dalších prospěšných látek. Významný je zejména obsah karotenů. Díky mrkvi je navíc bábovka krásně vláčná a milovníci „mokrého“ těsta si přijdou na své.  
  • Pro přípravu použijte ideálně celozrnnou mouku, která je bohatším zdrojem vlákniny. 
  • Ořechy společně s řepkovým olejem bábovku obohatí o příznivé nenasycené mastné kyseliny. Místo mandlí můžete použít lískové nebo vlašské ořechy.  
  • Tvarohová náplň bábovku nejen ozvláštní, ale dodá i bílkoviny a vápník.  
     

Ingredience: 40 porcí

Těsto:  
mrkev 400 g 
celozrnná špaldová mouka 350 g 
cukr 100 g 
mandle nebo jiné ořechy 70 g 
vejce 4 ks 
kefír 200 ml 
řepkový olej 70 ml 
kypřicí prášek 12 g 
skořice, badyán, sušený zázvor  

Náplň z tvarohu:

 

odtučněný tvaroh

500 g
žloutky 2 ks
vanilkový pudink (prášek) 35 g
cukr 50 g
rum 1 lžíce

Postup

  1. Mrkev nastrouháme najemno. Ořechy nameleme.
  2. V dostatečně velké míse smícháme všechny sypké ingredience, tedy mouku, cukr, ořechy, kypřicí prášek a koření.
  3. V jiné míse smícháme žloutky, olej a kefír.
  4. Obě směsi spojíme dohromady a přidáme nastrouhanou mrkev.
  5. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta.  
  6. Připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh vyšleháme se dvěma žloutky, cukrem, pudinkovým práškem a trochou rumu.  
  7. Formu na bábovku vymažeme a vysypeme moukou a vlijeme polovinu těsta. Na těsto dáme tvarohovou náplň a zakryjeme zbylou polovinou těsta.  
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 60-70 minut.   
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

40 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  102 198  4085  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g 4,5  8,7   179 -
sacharidy g  11,6 22,6  466  -
   z toho cukry g 5,2  10,2  210  -
tuky g  3,8  7,4 152  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,6  1,1 22,7  -
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,2  2,3  48 -
sůl g  0,18  0,36  7,4 ≤ 1/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: