Recepty 23. 3. 2022 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Mrkvové palačinky s lučinou a polníčkem

Připravte si tradiční palačinky v trochu netradiční podobě. Do těsta přidejte mrkev, která palačinkám dodá nejen hezkou barvu, ale i zajímavější chuť.

Foto: Karolína Alexiová
  • Pro přípravu palačinek použijte celozrnnou mouku, která obsahuje více vlákniny než mouka bílá. Palačinky není třeba smažit ve vrstvě oleje, ale postačí vám jen pár kapek. Nejlépe se hodí řepkový olej, který obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a je poměrně tepelně stabilní. 
  • Náplň do palačinek můžete obměňovat, připravit si můžete tradiční špenátovou verzi nebo i rychlejší variantu v podobě čerstvého sýra a polníčku.  
  • Mrkvové palačinky lze určitě použít i ve sladké verzi, jako náplň pak zvolte ideálně tvaroh, který palačinky obohatí o bílkoviny, přidat můžete i libovolné ovoce.  

Ingredience: 4 porce

polotučné mléko 450 ml 
celozrnná špaldová mouka 240 g 
vejce 3 ks 
mrkev 140 g 
řepkový olej 16 ml 
Lučina linie 120 g 
polníček 140 g 
sůl 2 g 

Postup

  1. Připravíme klasické těsto na palačinky z vajec, mléka, mouky a špetky soli.
  2. Na závěr do těsta vmícháme najemno nastrouhanou mrkev.
  3. Palačinky opékáme na pánvi na kapce řepkového oleje.
  4. Hotové palačinky potřeme lučinou, posypeme listy polníčku a zarolujeme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  441 136  1765  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  21,6  6,7 87  -
sacharidy g  48,7  15,1  195 -
   z toho cukry g 10,1  3,1  40  -
tuky g 16,6  5,1  66  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 6,4   1,98 26  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7,3 2,2  29  ≥ 1,4/100 g
sůl g  1,02 0,31  4,06  ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (Pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu).





Mohlo by vás také zajímat: