Recepty 20. 11. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Pečené rizoto z jednoho hrnce

Také máte rádi jídla z jednoho hrnce, kdy příprava je jednoduchá a nezbude po ní plno špinavého nádobí? Pak určitě vyzkoušejte skvělé pečené rizoto!

Pečené rizoto z jednoho hrnce
Pečené rizoto - foto: Marek Žilka

Rizoto je klasika, kterou není třeba nijak představovat. Toto rizoto je ale výjimečné tím, že se peče v troubě, čímž získává ještě lepší chuť. Vše se připravuje v jednom hrnci, tím se jednotlivé chutě skvěle propojí.

Kuřecí maso dodá rizotu kvalitní bílkoviny, lze využít maso stehenní nebo i prsní, u toho ale počítejte s tím, že bude trochu sušší. Ze stehen raději odstraňte kůži, která obsahuje zbytečně velké množství tuku.

Do rizota můžete přidat téměř libovolnou zeleninu, která ho odlehčí a obohatí o vlákninu a další prospěšné látky. Zeleninou tedy určitě nešetřete!

Suroviny 

maso kuřecí - stehna (bez kůže a kosti) 300 g
rýže basmati  180 g
voda  180 ml
mrkev  400 g
paprika čerstvá  280 g
rajčata pasírovaná  250 g
cibule  110 g
česnek  20 g
víno bílé

120 ml

olej řepkový 20 ml
sůl 5 g
pepř 1 g
bobkový list 2 g
kurkuma

 1 g

Postup

  1. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme na troše oleje v litinovém kastrolu (nebo jiném vhodném do trouby).
  2. Kuře očistíme a nakrájíme na větší kousky, ochutíme solí, pepřem a kurkumou a přidáme do kastrolu k cibuli a česneku. Krátce opečeme a podlijeme bílým vínem, které necháme odvařit.
  3. Mrkev si nakrájíme na tenčí kolečka a papriku na větší kostky a přidáme do kastrolu společně s rajčatovým pyré.
  4. Přidáme propláchnutou rýži, vodu, dochutíme solí, pepřem, přidáme bobkový list a promícháme, aby byla rýže ponořená.
  5. Přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby, nejprve pečeme na 200 °C, až se omáčka začne vařit, tak ztlumíme na 160 °C a pečeme cca 20-30 minut. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvou petrželkou. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  543,9  88,7  1631,8 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  29,4  4,8  88,3 -
sacharidy g  69,6  11,4  208,8 -
z toho cukry g  13  2,1  38,9 -
tuky g  11,6  1,9  34,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,7  0,3  5,2 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  9,1  1,5  27,2 ≥ 1,2/100 g
sůl g  2,6  0,4  7,8 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: