Rizoto je klasika, kterou není třeba nijak představovat. Toto rizoto je ale výjimečné tím, že se peče v troubě, čímž získává ještě lepší chuť. Vše se připravuje v jednom hrnci, tím se jednotlivé chutě skvěle propojí.
Pečené rizoto z jednoho hrnce
Také máte rádi jídla z jednoho hrnce, kdy příprava je jednoduchá a nezbude po ní plno špinavého nádobí? Pak určitě vyzkoušejte skvělé pečené rizoto!

Kuřecí maso dodá rizotu kvalitní bílkoviny, lze využít maso stehenní nebo i prsní, u toho ale počítejte s tím, že bude trochu sušší. Ze stehen raději odstraňte kůži, která obsahuje zbytečně velké množství tuku.
Do rizota můžete přidat téměř libovolnou zeleninu, která ho odlehčí a obohatí o vlákninu a další prospěšné látky. Zeleninou tedy určitě nešetřete!
Suroviny
| maso kuřecí - stehna (bez kůže a kosti) | 300 g |
| rýže basmati | 180 g |
| voda | 180 ml |
| mrkev | 400 g |
| paprika čerstvá | 280 g |
| rajčata pasírovaná | 250 g |
| cibule | 110 g |
| česnek | 20 g |
| víno bílé |
120 ml |
| olej řepkový | 20 ml |
| sůl | 5 g |
| pepř | 1 g |
| bobkový list | 2 g |
| kurkuma |
1 g |
Postup
- Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme na troše oleje v litinovém kastrolu (nebo jiném vhodném do trouby).
- Kuře očistíme a nakrájíme na větší kousky, ochutíme solí, pepřem a kurkumou a přidáme do kastrolu k cibuli a česneku. Krátce opečeme a podlijeme bílým vínem, které necháme odvařit.
- Mrkev si nakrájíme na tenčí kolečka a papriku na větší kostky a přidáme do kastrolu společně s rajčatovým pyré.
- Přidáme propláchnutou rýži, vodu, dochutíme solí, pepřem, přidáme bobkový list a promícháme, aby byla rýže ponořená.
- Přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby, nejprve pečeme na 200 °C, až se omáčka začne vařit, tak ztlumíme na 160 °C a pečeme cca 20-30 minut. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
3 porce | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 543,9 | 88,7 | 1631,8 | 400 - 700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 29,4 | 4,8 | 88,3 | - |
| sacharidy | g | 69,6 | 11,4 | 208,8 | - |
| z toho cukry | g | 13 | 2,1 | 38,9 | - |
| tuky | g | 11,6 | 1,9 | 34,8 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,7 | 0,3 | 5,2 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 9,1 | 1,5 | 27,2 | ≥ 1,2/100 g |
| sůl | g | 2,6 | 0,4 | 7,8 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).

Ing. Hana Pávková Málková
