Recepty 7. 6. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Pomazánka z bílých fazolí

Pomazánky z luštěnin jsou jednoduchým a neotřelým způsobem, jak zařadit luštěniny do běžné stravy. Měli bychom je zařazovat do jídelníčku alespoň 1x týdně. Vhodné jsou ať už jako svačina, nebo rychlá večeře.

Pomazánka z bilých fazolí - foto: Karolína Alexiová

Luštěniny jsou dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin rostlinného původu, díky čemuž dobře zasytí. Luštěniny se vyznačují obsahem vitaminů B skupiny, z nichž vyčnívá především významné zastoupení kyseliny listové. Z minerálních látek stojí za zmínku fosfor, hořčík, draslík, zinek a mangan. V luštěninách najdeme také železo a vápník, jejich využitelnost však není vysoká.

Suroviny 

fazole bílé sterilované  240 g
tvaroh měkký 0,5% 80 g
Flora gold  50 g
česnek 20 g
vejce 1 ks 50 g
sůl 3 g
pažitka 30 g

Postup

Máslové fazole přes noc namočíme do vody, před vařením vodu slijeme, fazole propláchneme a vaříme v čisté vodě. Možností je použít fazole v plechovce. Fazole rozmixujeme společně s tvarohem, Flórou gold a solí, následně přidáme prolisovaný česnek a nakrájené vařené vejce. Podáváme na žitném chlebu, posypané pažitkou.

výživové údaje na 100g celkem kritéria Vím, co jím
   

 

 
energetická hodnota (kcal) kcal 160 757,2 350 kcal/porci
bílkoviny g 7,6 35,9 -
sacharidy g 13,2 62,4 -
z toho cukry g 1 4,7 -
tuky g 8,7 41,2 -
z toho   - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,3 11,0 ≤ 4 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 ≤ 0.3 g/100 g
vláknina g 2,7 12,9  
sůl g 0,254 1,2 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánky).





Mohlo by vás také zajímat: