Luštěniny jsou dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin rostlinného původu, díky čemuž dobře zasytí. Luštěniny se vyznačují obsahem vitaminů B skupiny, z nichž vyčnívá především významné zastoupení kyseliny listové. Z minerálních látek stojí za zmínku fosfor, hořčík, draslík, zinek a mangan. V luštěninách najdeme také železo a vápník, jejich využitelnost však není vysoká.
Pomazánka z bílých fazolí
Pomazánky z luštěnin jsou jednoduchým a neotřelým způsobem, jak zařadit luštěniny do běžné stravy. Měli bychom je zařazovat do jídelníčku alespoň 1x týdně. Vhodné jsou ať už jako svačina, nebo rychlá večeře.

Suroviny
| fazole bílé sterilované | 240 g | 
| tvaroh měkký 0,5% | 80 g | 
| Flora gold | 50 g | 
| česnek | 20 g | 
| vejce 1 ks | 50 g | 
| sůl | 3 g | 
| pažitka | 30 g | 
Postup
Máslové fazole přes noc namočíme do vody, před vařením vodu slijeme, fazole propláchneme a vaříme v čisté vodě. Možností je použít fazole v plechovce. Fazole rozmixujeme společně s tvarohem, Flórou gold a solí, následně přidáme prolisovaný česnek a nakrájené vařené vejce. Podáváme na žitném chlebu, posypané pažitkou.
| výživové údaje | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 
  | 
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 160 | 757,2 | 350 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 7,6 | 35,9 | - | 
| sacharidy | g | 13,2 | 62,4 | - | 
| z toho cukry | g | 1 | 4,7 | - | 
| tuky | g | 8,7 | 41,2 | - | 
| z toho | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,3 | 11,0 | ≤ 4 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | ≤ 0.3 g/100 g | 
| vláknina | g | 2,7 | 12,9 | |
| sůl | g | 0,254 | 1,2 | ≤ 1 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánky).

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
