Recepty 22. 6. 2022 | Ing. Hana MálkováIng. Hana Málková

Pudinkový krém s jahodami a karamelizovanými mandlemi

Jahodová sezóna je v plném proudu a bylo by škoda si ji pořádně neužít. Vyzkoušejte tento skvělý jahodový pohár. Je snadný na přípravu a potěšíte s ním nejen vaše chuťové buňky, ale navíc dodáte tělu i plno prospěšných živin!

Pudinkový krém s jahodami a karamelizovanými mandlemi

Klasický pudink je především zdrojem škrobu a cukru a nutričně není příliš hodnotný.

  • Pokud ho ale vylepšíte tvarohem, obohatíte ho o bílkoviny i cenný vápník a rázem se může jednat nejen o dezert, ale i plnohodnotnou svačinku.
  • Jahody jsou zdrojem řady vitaminů a antioxidantů, bez obav ale můžete využít i jakékoli jiné ovoce, které je zrovna v sezóně.

Na závěrečné vyšperkování si připravte směs karamelizovaných mandlí a vloček, stačí jim jen malé množství cukru a mandle tak budou krásně křupat.

  • Mandle vám dodají především prospěšné tuky a společně s vločkami i cennou vlákninu.  

Ingredience: 3 porce

jahody 500 g
Krém:  
vanilkový puding (prášek) 40 g
polotučné mléko 400 ml
cukr 25 g
polotučný tvaroh 200 g
Křupavé mandle:  
mandlové plátky 30 g
ovesné vločky 60 g
třtinový cukr 10 g

 

Postup:

  1. Nejprve si připravíme krém. Pudink uvaříme (v trochu menším množství mléka, než je uvedeno v návodu na obalu), lehce osladíme a necháme vychladnout (přikryjeme fólií, aby se nevytvořil škraloup).
  2. Až bude mít pokojovou teplotu, vyšleháme společně s tvarohem do hladkého krému.
  3. Mandlové plátky a vločky krátce opražíme nasucho na pánvi, přidáme trochu třtinového cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Směs sesypeme z pánve, rozprostřeme do jedné vrstvy a necháme vychladnout.
  4. Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka.
  5. Do skleničky vrstvíme postupně jahody a krém a na závěr posypeme směsí mandlí a vloček.

 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 385,2 91,4 1155,7
 350-550 kcal/porci
bílkoviny g 18,7 4,4 56,1 -
sacharidy g 48,1 11,4 144,3 -
z toho cukry g 30 7,1 90,1 -
tuky g 12,3 2,9 37 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 4 1 12,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 6 1,4 18,1 1,4 g/100 g
přidaný cukr g 11,7 2,8 35 ≤ 3 g/100 g
sůl g 0,2 0 0,6 ≤ 0,875 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce). 





Mohlo by vás také zajímat: