Recepty 27. 7. 2017 | Mgr. Zuzana Douchová

Recept: Cizrnovo zeleninové placky

Naše cizrnovo-zeleninové placky jsou bezlepkové, plné bílkovin a vlákniny. Skvěle chutnají s mátovým jogurtovým dipem a hodí se jako pikantní předkrm nebo lehká večeře.

Cizrnovo zeleninové placky
Fotografie: Martina Matičková

Cizrnovo zeleninové placky

Recept na cizrnové placky je rychlý a velmi jednoduchý. Jen nakrájíte zeleninu, zasypete kořením a cizrnovou moukou a pak orestujete na trošce oleje na pánvi nebo pečete v troubě. Na tyto placky můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Já nejraději používám červenou cibuli, papriku a květák. Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat i chilli papričku. Cizrnová mouka obsahuje vyšší podíl bílkovin oproti běžné pšeničné mouce a také vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, draslík a vápník. Působí blahodárně na naši nervovou soustavu, imunitu a trávení. Cizrnová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu. Používat jí můžete na zahuštění omáček, polévek, na pečení sladkých i slaných pokrmů.

Suroviny

paprika červená syrová    150 g
cibule červená 100 g
květák syrový 150 g
koriandr čerstvý 10 g
cizrnová mouka 100 g
sůl stolní 5 g
pepř mletý 2 g
kmín římský mletý 8 g
koření garam masala 10 g
jogurt bílý  200 g
citronová šťáva syrová 20 g
olej řepkový 30 g

Postup

Syrovou zeleninu pokrájíme na tenké nudličky, koriandr nasekáme a dáme do mísy. Posypeme solí, polovinou římského kmínu, garam masalou, pepřem a rukama promačkáme, aby zelenina pustila trochu vody. Pak přisypeme cizrnovou mouku a opět důkladně rukama promícháme, aby se mouka spojila se zeleninou. Uděláme z těsta placky a na rozpáleném oleji pečeme z obou stran do zlatova. Mátu rozmixujeme se lžičkou jogurtu do hladka a pak smícháme se zbytkem jogurtu, přidáme zbytek římského kmínu a citronovou šťávu. 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehké jídlo).

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal] kcal 497 127 993,6 max 550 kcal/porci
bílkoviny g 21 5,4 42,2 -
sacharidy g 50 12,8 100,5 -
z toho cukry g 17 4,3 33,9 -
tuky g 24 6,2 48,7 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 3 0,87 6,8 ≤ 2,0 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 11 2,8 22,7 ≤ 1.4 g/100 g
sůl g 2,28 0,733 5,75 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100 g




Mohlo by vás také zajímat: