Růžičková kapusta se vyznačuje velmi vysokým obsahem vitaminu C, vitaminu K (není tedy bohužel příliš vhodná pro osoby užívající lék Warfarin), kyseliny listové, draslíku a manganu. V růžičkové kapustě se nachází i látky, které chrání před rakovinou. A konečně – růžičková kapusta je jednou z mála druhů zeleniny, kterou můžeme sklízet i v zimě.

Suroviny

růžičková kapusta   500 g
brambory 700 g
řepkový olej 40 g
šunka dušená výběrová 60 g
vejce (4ks) 200 g
mléko nízkotučné 0,5% 30 g
muškátový oříšek 2 g
sýr Eidam 30 % tuku 100 g
petrželová nať 20 g
sůl 2 g

Postup

Z kapustiček odstraňte vnější listy a důkladně je omyjte. Přiveďte k varu vodu, osolte ji ½ množství soli a kapustičky po dobu 6-7 minut vařte. Uvařené kapustičky propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. Následně opečte na oleji. K bramborám přilijte 150 ml vody, přiklopte poklicí a duste asi 8 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Brambory smíchejte s kapustičkami, přendejte do zapékací misky, přidejte nakrájenou šunku a zalijte směsí z rozkvedlaných vajec, zbytku soli, muškátového oříšku a petrželové nati. Posypte nahrubo nastrouhaným sýrem a 20-25 minut zapékejte

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 465 111 1856 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g 26 6,1 102 -
sacharidy g 49 11,6 194,2 -
z toho cukry g 5 1,3 21,2 -
tuky g 20 4,8 79,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 5 1,2 20 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 9 2,1 35,7 ≤ 1.2 g/100 g
sůl g 2 0,43 7,25 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).