Růžičková kapusta se vyznačuje velmi vysokým obsahem vitaminu C, vitaminu K (není tedy bohužel příliš vhodná pro osoby užívající lék Warfarin), kyseliny listové, draslíku a manganu. V růžičkové kapustě se nachází i látky, které chrání před rakovinou. A konečně – růžičková kapusta je jednou z mála druhů zeleniny, kterou můžeme sklízet i v zimě.
Suroviny
růžičková kapusta | 500 g |
brambory | 700 g |
řepkový olej | 40 g |
šunka dušená výběrová | 60 g |
vejce (4ks) | 200 g |
mléko nízkotučné 0,5% | 30 g |
muškátový oříšek | 2 g |
sýr Eidam 30 % tuku | 100 g |
petrželová nať | 20 g |
sůl | 2 g |
Postup
Z kapustiček odstraňte vnější listy a důkladně je omyjte. Přiveďte k varu vodu, osolte ji ½ množství soli a kapustičky po dobu 6-7 minut vařte. Uvařené kapustičky propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. Následně opečte na oleji. K bramborám přilijte 150 ml vody, přiklopte poklicí a duste asi 8 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Brambory smíchejte s kapustičkami, přendejte do zapékací misky, přidejte nakrájenou šunku a zalijte směsí z rozkvedlaných vajec, zbytku soli, muškátového oříšku a petrželové nati. Posypte nahrubo nastrouhaným sýrem a 20-25 minut zapékejte
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 465 | 111 | 1856 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 26 | 6,1 | 102 | - |
sacharidy | g | 49 | 11,6 | 194,2 | - |
z toho cukry | g | 5 | 1,3 | 21,2 | - |
tuky | g | 20 | 4,8 | 79,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5 | 1,2 | 20 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.15 g/100 g |
vláknina | g | 9 | 2,1 | 35,7 | ≤ 1.2 g/100 g |
sůl | g | 2 | 0,43 | 7,25 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).