Curry je jedním z celosvětově nejpopulárnějších pokrmů. Existují tisíce variant - liší se výrazně podle země, odkud pochází i domácnosti, kde bylo uvařeno. Jedno však mají všechny curry společné - jedná se o kořeněný pokrm, připravený ze zeleniny, případně masa.
Thajské červené curry
Nechte se unést exotickými vůněmi Thajska přímo ve vaší kuchyni! Toto červené curry představuje dokonalou harmonii chutí a zdravých ingrediencí. Kombinace libového kuřecího masa s pestrobarevnou zeleninou a aromatickým kokosovým mlékem vytváří lehký, ale přitom vydatný pokrm, který vás zasytí bez pocitu těžkosti.
.jpg)
Tradiční thajské ingredience jako citronová tráva, limetové listy a zázvor dodávají jídlu autentickou chuť a zároveň podporují imunitu a trávení. Použití light varianty kokosového mléka a množství čerstvé zeleniny činí z tohoto receptu nutričně vyváženou volbu i pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií. Natural rýže pak dodá tělu potřebnou dávku komplexních sacharidů a vlákniny.
Příprava je překvapivě jednoduchá a během 45 minut máte na stole lahodný pokrm plný vitamínů, minerálů a antioxidantů. Červené curry je ideální volbou pro všechny, kdo chtějí zdravě jíst, ale nehodlají se vzdát plné chuti a požitku z jídla.
Ingredience: 4 porce
| kuřecí prsa bez kůže | 400 g |
| zeleninový vývar | 500 ml |
| kokosové mléko light | 400 ml |
| ½ červené papriky | 60 g |
| ½ žluté papriky | 75 g |
| 1 menší cuketa | 250 g |
| ½ pórku | 200 g |
| cukrový hrášek | 200 g |
| červená curry pasta | 50 g |
| 1 stroužek česneku | 3 g |
| čerstvý zázvor | 30 g |
| 2 ks citronové trávy | 8 g |
| 5 ks sušených limetových listů | 0,5 g |
| 2 lžíce rybí omáčky | 30 g |
| 1 lžíce slunečnicového oleje | 14 g |
| 1 lžička třtinového cukru | 7 g |
| 1 limetka | |
| čerstvý koriandr | 2 g |
| rýže natural | 200 g |
Postup
Na rozpáleném olej si osmahneme na kousky nakrájené maso.- Přidáme rybí omáčku, cukr, curry pastu, nadrobno nakrájený česnek, citronovou trávu, sušené limetové listy a nastrouhaný čerstvý zázvor, společně osmahneme.
- Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem a chvíli povaříme.
- Nakonec přidáme nakrájenou zeleninu, kterou povaříme po dobu dalších 5 minut.
- Před podáváním odstraníme citronovou trávu a limetkové listy.
- Ozdobíme čerstvým koriandrem, zakápneme limetkou a podáváme s rýží natural, kterou jsme si mezitím uvařili dle návodu.
| výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
4 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 513 | 80 | 2 052 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 30,6 | 4,8 | 122 | - |
| sacharidy | g | 58,9 | 9,2 | 236 | - |
| z toho cukry | g | 11,5 | 1,8 | 45,8 | - |
| tuky | g | 18,6 | 2,9 | 74,4 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 7,2 | 1,1 | 28,9 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 7,7 | 1,2 | 30,9 | ≥ 1,2 g/100 g |
| sůl | g | 4,17 | 0,65 | 16,69 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

Pavla Vomastková
