Vánočka ze špaldové mouky
Upečte si celozrnnou vánočku ze špaldové mouky, plnou rozinek a oslazenou jen medem. Oproti klasické vánočce má nižší podíl tuku, cukru a ještě je díky celozrnné mouce plná vlákniny a vitaminů.

Suroviny
| mouka celozrnná špaldová hladká | 500 g |
| mléko polotučné 1,5 % | 200 g |
| Hera | 80 g |
| med | 100 g |
| sušené droždí | 7 g |
| vanilkový extrakt | 5 g |
| žloutek | 60 g |
| hrozinky | 100 g |
| rum | |
| mandle mleté | 15 g |
| sůl | 1 g |
| citrónová kůra | 5 g |
Postup
V hrnci si rozehřejeme Heru a vlijeme do ní mléko. Do mísy přisypeme mouku, přidáme špetku soli, droždí, med, žloutky, vanilku, citrónovou kůru a přilijeme Heru s mlékem. Vypracujeme těsto, do kterého pak přisypeme rozinky. Trochu ještě posypeme mouku, zakryjeme utěrkou a necháme min. hodinu na teplém místě kynout. Troubu předehřejeme na 180 ° C. Těsto rozdělíme na 9 stejných kousků a z každého vyválíme copánek. Ze 4 copánků upleteme základnu pro vánočku, kterou pak hřbetem ruky trochu rozdělíme, na základnu položíme ze 3 copánků upletený cop, který položíme na základnu a zbylé dva copánky smotáme dohromady a položíme navrch. Vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Aby vánočka držela tvar, použijte špejle, které zapíchnete ke koncům a do středu. Pak potřeme zbylým bílkem a posypeme mandlemi. Pečeme cca 40-50 min.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
30 porcí | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 109,6 |
306,4 | 3287,82 | 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 2,9 | 8,2 | 88,13 | - |
| sacharidy | g | 16,3 | 45,6 | 489,34 | - |
| z toho cukry | g | 5,2 | 14,4 | 154,51 | - |
| tuky | g | 3,2 | 8,9 | 95,212 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,2 | 3,4 | 37,01 | ≤ 6 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
| vláknina | g | 1,6 | 4,5 | 48,015 | |
| sůl | g | 0,1 | 0,1 | 1,5 | ≤ 1 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 2,7 | 7,6 | 82 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).

Mgr. Zuzana Douchová
