- Kroupy jsou zrna různých obilovin, nejčastěji se setkáme s ječnými. Jsou především zdrojem polysacharidů, obsahují ale i vlákninu, vitaminy (zejména skupiny B) a minerální látky.
- Houby pokrmu také dodají vlákninu a další prospěšné látky. Pro odlehčení celého jídla přidejte i květák, díky jeho nízké energetické hodnotě si budete moct dopřát větší porci, aniž byste přijali příliš mnoho energie.
Ingredience: 4 porce
| ječné kroupy (v suchém stavu) | 200 g | 
| květák | 280 g | 
| cibule | 100 g | 
| česnek | 20 g | 
| sušené houby | 20 g | 
| řepkový olej | 25 ml | 
| sůl | 2 g | 
| majoránka, kmín, pepř | 2+2+2 g | 
| celozrnná bulka (60 g) | 4 ks | 
Postup
- Kroupy uvaříme doměkka, květák nakrájíme na menší růžičky a uvaříme do poloměkka. Houby si předem namočíme.
- Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na troše oleje, přidáme prolisovaný česnek a drcený kmín. Poté přidáme uvařené kroupy, namočené houby a předvařený květák.
- Vše krátce opečeme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
- Takto připravenou směs dáme do zapékací misky a pečeme na 180 stupňů cca 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
- Podáváme s celozrnnou bulkou.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
| 
 | 4 porce | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 416 | 140 | 1665 | 400-700 kcal/porci | 
| bílkoviny | g | 14 | 5 | 56 | - | 
| sacharidy | g | 69 | 23 | 277 | - | 
| z toho cukry | g | 5,6 | 1,9 | 22,2 | - | 
| tuky | g | 8,4 | 2,8 | 33,4 | - | 
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,1 | 0,4 | 0,4 | ≤ 2 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g | 
| vláknina | g | 15 | 5 | 58 | ≥ 1,2/100 g | 
| sůl | g | 1 | 0,36 | 4 | ≤ 0,875/100 g | 
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

 Ing. Hana Pávková Málková
Ing. Hana Pávková Málková

