Recepty 6. 4. 2022 | Coolinářka - Svatava VaškováCoolinářka - Svatava Vašková

Vejce ala burger

Blíží se Velikonoce a každý nápad, jak zpracovat vejce natvrdo se hodí. Zkuste třeba dětem naservírovat plněné vejce v podobě burgeru.

Foto: Coolinářka
  • Běžné slepičí vajíčko tvoří ze 75 % voda, dále v něm najdeme 12 % plnohodnotných bílkovin, 12 % tuků a vitamíny a minerální látky.
  • Bílek obsahuje plnohodnotné a dobře stravitelné bílkoviny, vodu, draslík, sodík, chlor, síru a vitamin vitamin B2.
  • Žloutek je hlavním zdrojem tuků (a malého množství bílkovin), obsahuje také lecitin - fosfolipid, který snižuje vstřebávání cholesterolu.

Ingredience: 3 porce

vejce 6 ks 
zralé avokádo 50 g 
šunka 50 g 
sýr cottage (1 % tuku) 2 lžíce 
dijonská hořčice 1/2 lžičky 
sladká mletá paprika špetka 
rajčata 2 ks 
sezamová semínka  
celozrnná bulka 3 ks 

Postup

  1.  Vejce dejte vařit natvrdo. Pak je nechte zchladnout a olupejte je.
  2. Rozpulte je a vyjměte z nich žloutek. Ten smíchejte se sýrem cottage, dijonskou hořčicí a mletou paprikou.  
  3. Bílky plňte touto směsí, poklaďte plátkem lehce orestované šunky, avokádem a rajčaty.
  4. Přiklopte druhou polovinou bílku. Vše posypte sezamovými semínky.
  5. Podáváme s celozrnnou bulkou. 
 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  412 134  1235  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  25,1 8,2  75  -
sacharidy g  34,4 11,2  103  -
   z toho cukry g  4,2 1,4  12,7  -
tuky g  19,6 6,4  59  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,4  1,8  16  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  5,2  1,7  16 ≥ 1,4/100 g
sůl g  1,54  0,5  4,6  ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).





Mohlo by vás také zajímat: