Tipy na pečení velikonočního zajíce

Základem je pečící forma na zajíce, kterou můžete zakoupit z různých materiálů a v různých velikostech. Tento recept je na formu 21 cm. Keramické či plechové formy je nutné důkladně vymazat (olejem, máslem) a vysypat moukou (špaldovou), aby zajíc šel dobře vyklopit. Nebo vyzkoušejte silikonovou formu, kterou nemusíte dopředu vymazávat vůbec. Množství surovin tak uzpůsobte velikosti formy na pečení.

Odlehčený zajíc

Tradiční recepty na velikonoční zajíčky jsou plné másla, cukru a bílé mouky. Vyzkoušejte naši odlehčenou a zdravější verzi s medem, z celozrnné špaldové mouky a s mimimem tuku. Vláčnost těsta zajistí bílý jogurt, který skvěle nahrazuje z části chybějící máslo. Pro zvýraznění chuti těsta nahraďte ještě z části mouku rozmixovanými mandlemi a pokud chcete pouze mandlovou příchuť zajíce, kápněte i mandlovou esenci do těsta, nebo zůstaňte u klasiky - vanilkové esence. Kdo chce strakatého zajíce, může polovinu těsta dochutit kakaem.

Ingredience 18 porcí

Mouka celozrnná špaldová 150 g
Mandle 50 g
Olej řepkový  50 g
Med  120 g
Jogurt bílý 200 g
Vejce  100 g
Vanilkový extrakt  5 g
Kypřící prášek  12 g

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  2. V míse si nejdříve rozmícháme vejce, med, jogurt a přidáme vanilkovou, nebo mandlovou esenci.
  3. Mandle si nejdříve na sucho na pánvi opražíme, a pak rozmixujeme najemno na hladkou mouku a spolu s moukou a kypřícím práškem vsypeme do směsi z vajec, medu a jogurtu.
  4. Důkladně promícháme a těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy na zajíce tak, aby zaplnilo asi ¾ objemu.
  5. Pečeme cca 40-50 minut. Hotové těsto zkoušíme špejlí.
  6. Po vyjmutí z trouby necháme zajíce vychladnout a pak vyjmeme. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

18 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 108 283 1947 ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g 3 8 53 -
sacharidy g 12 32 218 -
     z toho cukry g 6 16 111 -
tuky g 5 14 96 -
     z toho   - - - -
     nasycené m. kyseliny (SFA) g 0,7 1,9 12,7 ≤ 6,0 g/100 g
     transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,4 g/100 g 
vláknina g 0,8 2,0 13,5  
sůl g 0,2 0,6 3,8 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 6 14 98 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).