Vyzkoušejte voňavé vánoční perníčky oslazené pouze medem. Za použití špaldové a žitné mouky. Mají nízký obsah tuku a jsou bez přidaného dalšího cukru. 
  
  
  Zdravé perníčky bez výčitek
Perníčky k Vánocům patří a každá rodina má na ně jiný recept. Tyto perníčky nepotřebují delší dobu na změknutí, jsou hezky vláčné díky medu a špaldové mouce. Můžete je konzumovat rovnou po upečení nebo je ještě ozdobit podle chuti a fantazie. Na zdobení perníčků použijte jeden bílek smíchaný s lžičkou citrónové šťávy a trochou stévie. Důkladně vše promíchejte, aby byla poleva úplně hladká a hustá tak akorát na zdobení.
 
  
  
Ingredience 28 ks - velikost 4 cm
| mouka celozrnná špaldova | 200 g | 
| žitná mouka | 100 g | 
| med | 100 g | 
| kypřící prášek | 5 g | 
| žloutek (2ks) | 40 g | 
| olej řepkový | 60 g | 
| perníkové koření | 10 g | 
| pomerančová kůra | 5 g | 
| sůl | 1 g | 
| kakao | 5 g | 
| vaječný bílek | 20 g | 
Postup
- 
V míse si smícháme mouky, kypřící prášek, kakao, kůru z pomeranče a perníkové koření. 
- 
Pak přidáme vejce, med a olej. Ochutnáme a v případě potřeby ještě osladíme. 
- 
Pokud je těsto řídké nebo lepivé tak přisypeme ještě mouku. Pokud je těsto sušší přidáme pár lžic rostlinného nebo polotučného mlékem. 
- 
Vypracujeme těsto, které necháme ideálně přes noc uležet v lednici. 
- 
Pak z povoleného těsta vyválíme na pomoučněném válu 3 mm tenkou placku a vykrajujeme formičkami perníčky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem. 
- 
Troubu předehřejeme na 170 ° C a pečeme cca 10 min do růžova. Lepší je vyndat dřív, než později, jinak ztvrdnou. 
- 
Ještě teplé potřeme bílkem a pak dáme vychladnout. 
- 
Můžete konzumovat rovnou nebo je ještě ozdobit dle chuti (bílek smíchaný s citrónovou šťávou a stévií). 
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | 
|  |  |  |   | 20 porcí | 
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 104 | 380 | 2074 | 110 kcal/porci 
 | 
| bílkoviny | g | 2 | 8 | 45 | - | 
| sacharidy | g | 14 | 52 | 283 | - | 
| z toho cukry | g | 4 | 16 | 85 | - | 
| tuky | g | 4 | 14 | 77 | - | 
| z toho |  | - | - | - | - | 
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,5 | 1,8 | 10 | ≤ 6 g/100 g | 
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g | 
| vláknina | g | 1,6 | 6 | 33 |  | 
| sůl | g | 0,1 | 0,5 | 2,6 | ≤ 1 g/100 g | 
| přidaný cukr | g | 4 | 15 | 82 | ≤ 20 g/100 g | 
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).