Recepty 25. 3. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Výživná hrstková polévka

Hledáte tip na rychlé a snadné jídlo, které je zdrojem bílkovin, vlákniny, spousty mikroživin a opravdu vás zasytí? Vyzkoušejte hrstkovou luštěninovou polévku. Pokud si luštěniny připravíte předem, pak další příprava je raz-dva.

Snadno i rychle lze uvařit hrstkovou luštěninovou polévku.
Hrstková luštěninová polévka - foto: Marek Žilka

Luštěniny jsou nejen zdrojem bílkovin, ale i komplexních sacharidů a vlákniny, jež je velice důležitá pro zdravou střevní mikrobiotu. V luštěninách navíc najdeme i celou řadu mikronutrientů, jako je draslík, hořčík, železo, měď, selen, zinek a vitaminy (zejména skupiny B). Do polévky můžete použít jakékoli vaše oblíbené druhy luštěnin, úplně nejlépe uděláte, když je nakombinujete a dáte hrst od každého.
Stejně tak ze zeleniny můžete použít téměř jakékoli druhy, které máte zrovna k dispozici. Pokud použijete masový vývar, polévku obohatíte nejen chuťově, ale i nutričně – zejména o kolagen, esenciální aminokyseliny a minerální látky.

Ingredience 6 porcí

hrách 50 g
bílé fazole  50 g
cizrna  50 g
hovězí vývar  800 ml
voda, nebo vývar na zředění 400 ml
brambory 400 g
mrkev  300 g
celer bulva  200 g
cibule 150 g
řepkový olej  20 g
česnek 16 g
sůl 3 g
pepř 1 g
rozmarýn, tymián 5 g
bobkový list 3 g


Postup

  1. Pro tuto polévku využijeme různé druhy luštěnin – například cizrnu, fazole a hrách. Luštěniny si předem namočíme a uvaříme doměkka.
  2. Zeleninu si očistíme, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na troše oleje. K cibuli a česneku přidáme po chvíli i nakrájenou mrkev a celer a přidáme i koření (bobkový list, tymián, rozmarýn, celý pepř). Chvíli restujeme a poté zalijeme vývarem.
  3. Brambory (cca 2/3) nakrájíme na větší kusy, zbylou třetinu nastrouháme (polévku to zahustí) a přidáme do polévky. Osolíme dle chuti a zvolna vaříme.
  4. Po cca 20 minutách přidáme i uvařené luštěniny. Dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou, polévka by však měla být hustá.
  5. Vaříme, dokud není všechna zelenina a brambory měkké. Dle potřeby dochutíme, nejlepší je polévka odleželá druhý den. Před podáváním můžeme dozdobit čerstvou petrželkou. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  234 57,5 1 409  100 kcal/100 g
bílkoviny g  10,8 2,6 65 -
sacharidy g  37,5 9,2 225 -
z toho cukry g  5,2 1,3 31,4 -
tuky g  4,55 1,1 27,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,55  0,1 3,3 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  10 2,4 60  
sůl g  1,75 0,4 10,5 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g       ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).





Mohlo by vás také zajímat: