Vegetariánství 8. 2. 2023 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Jablečné kefírové lívance

Lívance jsou skvělou snídaní, tyhle si díky rychlé přípravě můžete připravit nejen o víkendu. Pokud k nim navíc přidáte i zdroj bílkovin v podobě tvarohu či skyru, zasytí vás na delší dobu. Recept prošel hodnocením a byl certifikován logem Vím, co jím. Tabulku s výživovými údaji naleznete na konci.

Foto: Pavla Vomastková
  • Lívance připravte jen na troše tuku, nejlépe se hodí řepkový olej, který je tepelně stabilní. Pokud máte kvalitní pánev, tak je lze připravit i nasucho, nemusíte se ale bát trochu tuku použít.

  • Díky jablkům a skořici budou lívance přirozeně sladké a není třeba těsto sladit.

  • Lívance podávejte s dušenými jablky, pro doplnění tuků přidejte i pár ořechů a nezapomeňte na zdroj bílkovin, díky kterým vás lívance lépe zasytí. Skvěle se hodí bílkovinami nabitý tvrdý tvaroh, můžete ale použít i klasický měkký tvaroh nebo například skyr.

  • Ingredience: 4 porce

    Na lívance:  
    kefír 250 ml 
    špaldová celozrnná mouka 160 g 
    jablka 100 g 
    kypřicí prášek do pečiva 6 g 
    1 vejce 58 g 
    řepkový olej 6 ml 
    skořice 0,5 g 
    Na dokončení:  
    jablka 400 g 
    máslo 6 g 
    tvrdý tvaroh strouhaný 100 g 
    vlašské ořechy  30 g 
    skořice 0,5 g 

    Postup 

    1. V míse smícháme vejce, kefír a nastrouhané jablko. Přidáme mouku, skořici a kypřící prášek a umícháme hustší těsto.
    2. Lívance opékáme na pánvi na kapce řepkového oleje z obou stran dozlatova.
    3. Mezitím si připravíme dušená jablka. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Podusíme s trochou másla na pánvi, aby jablka změkla a dochutíme skořicí (dle chuti můžeme přidat i trochu rumu).
    4. Lívance podáváme s dušenými jablky, strouhaným tvarohem a nasekanými ořechy.
    výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
         

     

    4 porce
    energetická hodnota (kcal) kcal  361 131  1 443  350-550 kcal/porci
    bílkoviny g  18,0 16,5  71,8  -
    sacharidy g 46,0  16,7  184,1  -
       z toho cukry g  17,0 6,2  67,9  -
    tuky g  11,3 4,1  45,1  -
       z toho   - - - -
       nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,8  1,0  11,3  ≤ 2 g/100 g
       transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
    vláknina g  7,3 2,7  29,2  ≥ 1,4 g/100 g
    sůl g 0,16  0,06  0,63  ≤ 0,875 g/100 g
    přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

    Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).





    Mohlo by vás také zajímat: