- Zdravé mrkvové muffiny mají díky použitému čekankovému sirupu méně cukru a nízký glykemický index.
- Díky použité mrkvi a ovesné mouce vysoký obsah vlákniny. Je bohatá zejména na tzv. beta-glukany. Jedná se o rozpustný typ vlákniny, u kterého je prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň přispívá ke zdravé střevní mikroflóře, a tím k bezproblémovému trávení.
Ingredience
| ovesná mouka | 150 g |
| ovesné vločky | 40 g |
| mrkev | 80 g |
| sójové mléko | 80 g |
| čekankový sirup | 60 g |
| jablečné pyré | 80 g |
| voda | 60 ml |
| kypřící prášek | 4 g |
| jedlá soda | 4 g |
| řepkový olej | 30 ml |
| vlašské ořechy | 20 g |
| skořice mletá | 3 g |
| vanilka mletá | 3 g |
| muškátový oříšek | 2 g |
| zázvor mletý | 2 g |
| 1/4 lžička soli | 2 g |
Postup
- Troubu předehřejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme pečícími košíčky nebo složeným pečícím papírem. Ve dvou mísách promícháme zvlášť suché a mokré ingredience.
- Strouhanou mrkev vmícháme do hotového těsta úplně nakonec.
- Těsto rozdělíme do formiček na muffiny a pečeme asi 20 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
12 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 110 | 215 | 1 320 | 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 2,8 | 5,4 | 33,4 | - |
| sacharidy | g | 6,4 | 12,5 | 77,2 | - |
| z toho cukry | g | 2,3 | 4,5 | 27,7 | - |
| tuky | g | 4,9 | 9,4 | 58,4 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,6 | 1,1 | 6,7 | ≤ 6 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
| vláknina | g | 5,5 | 10,7 | 66,14 | ≥ x/100 g |
| sůl | g | 0,5 | 1,0 | 6,2 | ≤ 1 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).


MUDr. Daniela Lilling

