Turistika na boso 
 Zdroj: Turistika na boso, tzv. barefoot ze Shutterstock

 

Chůze na boso?

Boty podléhají módnímu vlivu stejně jako oblečení, mnohdy bohužel v neprospěch našich nohou. Ty se pak musí přizpůsobit tvaru obuvi a dochází k jejich deformacím.V botě noha příliš prostoru k pohybu nemá, ale pokud začne pracovat a volně se pohybovat, přirozeně se prohřeje. Mimořádně pozitivní vliv má chůze naboso na prevenci vzniku plochých nohou. Při chůzi bez bot se zapojují správně všechny svaly, které ovlivňují správný vývoj klenby. Chůze naboso mimo jiné stimuluje reflexní body na plosce nohy a jejich prostřednictvím řadu tělesných orgánů. Také posiluje svaly lýtek a celou žilně svalovou pumpu, která vrací krev zpátky do srdce. Je tedy skvělou prevencí křečových žil. Radí fyzioteraputka Martina Karasová.

Stezky pro bosé nohy

Láká tzv. barefoot i vás? Máte však obavy, že šlápnete, kam byste neradi? Bezpečnou formou zprostředkování zážitku bosé chůze jsou tzv. stezky pro bosé nohy. Jde v podstatě o ohraničený povrch cesty, upravený přírodním materiálem jako jsou šišky, písek, oblázky, kůra, jehličí nebo větvičky tak, aby poskytl bosým chodidlům rozličnou škálu hmatových a stimulačních vjemů. U nás jich najdete hned několik a neustále přibývají nové.

Kde bosé stezky najdeme u nás?

Na Bosé stezce v Zeměráji u Kovářova můžete dopřát svým nohám odpočinek a mimořádný smyslový zážitek. Na přibližně kilometr dlouhé stezce budou jemně masírovány chůzí po mohutných balvanech i drobných valouncích. Jednotlivé úseky jsou vysypány či vytvořeny z mnoha druhů přírodních materiálů. Stezka je navíc doplněna řadou stanovišť, na kterých mohou návštěvníci získat hravou formou nové poznatky o české přírodě.

V Říčanech podél cesty od Olivovny směrem k Tehovu najdete naučenou stezku o černé zvěři. Podél této komunikace vznikla v létě i bosonohá stezka. Je dlouhá asi 30 metrů a skládá se z přírodních materiálů jako kámen nebo dřevo. Lidé si bosou nohou můžou vyzkoušet různé povrchy nebo procvičit rovnováhu. 

Bosá stezka vedoucí z rakouského Schrattenbergu k Valticím je trasa o délce necelých 5 km a vede k romantické stavbě Kolonáda na nejvyšším bodě Lednicko - valtického areálu. Po cestě je umístěno celkem 11 zastávek, na kterých se návštěvníci můžou projít bosi po kůře, šiškách, písku, bahně nebo kamenech.

Na zážitkovém chodníku u Bezručova pramene v lázních Jeseník mají návštěvníci možnost vyzkoušet část z legendárních procedur jesenického přírodního léčitele Vincenze Priessnitze. Cesta nejprve vede přes oblázky, dřevěnou štěpku, špalky a štěrk a nakonec vstupuje do brouzdaliště s pramenitou vodou. K namáčení rukou mohou návštěvníci využít kamennou vanu napuštěnou pramenitou vodou.

Hmatový chodníček ve Štěpánčině parku v Prachaticích je vybudovaný z rozličných materiálů jako je mech, oblázky, kůra, jehličí, dřevo či kamínky. Dotyky bosých nohou tak můžete poznávat rozmanitost tvarů a struktury přírodních materiálů.

V Zámeckém parku na Loučeni si budou moct návštěvníci koncem července dokonce vyrobit bosé středověké sandály, ozdoby nohou, objevit a pořídit si bosé boty či kořenový koberec. V obří noze, tedy palisádovém bludišti číslo 6, pak mohou objevovat tajemství reflexní terapie, zúčastnit se výuky přirozeného běhu nebo vyzkoušet chůzi po laně.

Pražským bosochodcům je k dispozici čerstvě zprovozněný Zážitkový hmatový chodník na Praze 6 Hládkově.

Další stezky najdete také v Ekoparku v Liberci, Starých Hamrech, Natura parku v Pardubicích, U tří pramenů v Plzni, Bosonohách v Brně nebo Chlumci nad Cidlinou.

Přejeme příjemné, zábavné a zdravé bosochození Usmívající se