O pohybu 27. 5. 2022 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Cvičit ráno nebo večer? Která denní doba je nejlepší pro sportovní výkon?

Je vůbec nějaká ideální doba, kdy je vhodné cvičit? Fyzická aktivita by se měla stát pravidelnou součástí našeho života, ale vždy tak, aby nám dělala radost a ne proto, že musíme. Proto by si každý měl najít takový sport, který ho baví a zařadit ho do své denní rutiny v tu dobu, která mu je příjemná. Jak je to ale doopravdy? V čem se může lišit trénink ráno, odpoledne nebo večer?

Stock photos: Me dia/Shutterstock.com

Cvičení ráno dodá energii do celého dne

Pro tzv. ranní ptáčata je cvičení ráno nebo v dopoledních hodinách často příjemnější, jelikož mají více energie. Cvičení ráno může přinášet do života spoustu výhod. Jednou takovou je jistě fakt, že trénink většinou opravdu splníte, jelikož cvičení v odpoledních/večerních hodinách s sebou přináší riziko toho, že se zdržíte v práci, nebudete se vám chtít po nabitém pracovním dni už nic dělat, nebo to, že se vám ozve kamarád/ka, zda si nezajdete posedět do restaurace.

  • ranní cvičeníPo ranním cvičení budete většinou celý den plní energie, budete produktivnější, máte ten den prostě již „splněno“, nemusíte se tedy stresovat tím, že „musíte“ jít ještě cvičit, a celkově si ranním pohybem zvýšíte produkci endorfinů na celý den.
  • Pozor ovšem na cvičení v příliš brzkých hodinách (bavme se o čase mezi 5 – 6 hodinou ranní). Je všeobecně prokázáno, že naše tělesná teplota je v tuto dobu nejnižší a bývá dávána do souvislosti s celkovou fyzickou výkonností. Čili bychom v tuto dobu nemuseli podat takový výkon, jako např. dopoledne.

Cvičení odpoledne přináší odreagování

V odpoledních hodinách je již vaše tělo zahřáté na provozní teplotu, jste rozhýbaní, „probuzení“, což může pozitivně ovlivnit vaši sílu a vytrvalost.

  • Odpolední doba je údajně nejlepší částí dne, kdy jste schopni podat ideální sportovní výkon.
  • Na odpoledním tréninku dokážete také skvěle vybít veškeré pocity z pracovního stresu, a tím pádem se více pro trénink zapálit. Odpolední trénink vás skvěle odreaguje, a to jak fyzicky, tak i psychicky.

Cvičení večer/v noci ocení „sovy“

večerní běhCvičení v pozdějších hodinách dokáže vaše tělo pořádně „rozpumpovat“, čili byste možná poté mohli mít problém s usínáním (bavme se o době mezi 20 – 22 hodinou). Dávejte si pozor na to, že náročná fyzická aktivita provedená hodinu a méně před ulehnutím může prodloužit délku usínání. Pokud tedy potřebujete ráno brzy vstávat, raději si běžte zacvičit v dřívějších hodinách.

  • Ale pro takové „sovy“ je večerní trénink to pravé ořechové.

Osobní názor autorky

Cvičte v tu denní dobu, která vám vyhovuje. Každý jsme jiný chronotyp, někdo má nejvíce energie po probuzení, někoho baví cvičit po práci a naopak někdo prostě potřebuje cvičit před spaním. Poslouchejte své tělo a sami uvidíte, ve kterou denní dobu podáváte nejlepší sportovní výkony. Žádná ideální doba pro cvičení prostě neexistuje, neexistuje ani žádná denní doba, kdy pálíte nejvíce kalorií. Je to prostě jen o vás. 

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Aktin.cz; Ladylab.cz; Dama.cz; Fitvit.cz




Mohlo by vás také zajímat: