O pohybu 22. 7. 2021 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Cviky při dlouhém cestování uleví a protáhnou

Pokud vám dlouhé sezení při cestování není příjemné, zkuste vyzkoušet jednoduché cviky. Můžete je dělat přímo v dopravním prostředku. Zpříjemníte si tak cestu a ještě svému tělu ulevíte.

Foto - autor: GaudiLab /Shutterstock.com

Základ = správné sezení

  • Aby vás tělo začalo bolet co nejpozději, je nutné na sedačce sedět správně. Jak na to?

Sedněte si celou plochou zadečku na sedačku, nohy nekřižte, záda opřete do opěradla, držte rovné tělo, ramena tlačte k sobě a dozadu, hlavu si můžete opřít do opěradla. Báječná představa vzpřímeného sedu, ale věřím, že v této pozici vydržíte sedět pár minut a poté se opět začnete různě hrbit a kroutit.

  • Pokud si ale pod křížovou kost vložíte malinký polštářek nebo overball, bude se vám sedět o poznání pohodlněji.

Cvičit se dá i v sedě

ProtáhnutíPrakticky lze protáhnout cokoliv.

Začněte kroužením hlavy a úklony, malými kroužky rameny, kotníky, zápěstím, podsazujte a vysazujte pánev, nohy lehce nadzvedávejte, ruce vzpažujte a předpažujte. Ruce i nohy můžete lehce protřepat nebo několikrát sevřít ruce v pěst a uvolnit. Variant je skutečně mnoho.

I kočička

Ruce si můžete vložit za temeno hlavy a s výdechem se pomalu obratel po obratli předklánět až dolů ke kolenům. V této pozici můžete chvilku zastavit a řádně pozici prodýchat. Dech se snažte protlačit až dolů do podbřišku. Tímto hlubokým dechem se vám otevře spodní část žeber, zaktivuje se bránice a protáhne se bederní část zad.

Cviky na nohy

Otoky nohouPři dlouhém sezení se málokomu vyhnou otoky nohou nebo křečové žíly.

Pokud lze, určitě se několikrát zkuste projít v uličce letadla či autobusu, chvíli třeba stůjte, můžete se pohupovat v bocích, nebo dělejte výpony na špičky.

  • Zkusit můžete i hluboký předklon s dotknutím rukou země, abyste opět změnili polohu páteře, a tím se protáhli.
  • Nohy si ale můžete procvičit i vsedě. Střídavě zvedejte nohy, vždy jednu obejměte rukama a přitáhněte k hrudníku, záda držte rovná.
  • Lýtka můžete procvičit i zvedáním špiček a pat od podlahy, nebo lehkým „během“, kdy střídavě mírně nadzvedáváte nohy nad podlahu.
  • Pokud si pár minutek několikrát během vaší cesty tělo takto protáhnete, uvidíte, že nebudete z vašeho cestování tak znavení a bolaví. Tělo vám za krátké procvičení opravdu poděkuje.




Mohlo by vás také zajímat: