O pohybu 7. 5. 2021 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Hubneme do plavek: během i chůzí

Obě pohybové aktivity jsou skvělé pro zlepšení vaší kondice. Jejich bonusem je i fakt, že jsou prostorově, finančně i časově nezávislé, můžete je provozovat kdykoliv a kdekoliv. Stačí jen nazout správné boty a vyrazit. Když chcete i hubnout - zvolte si tu pravou.

Stock Photos: WAYHOME studio /Shutterstock.com

Během hubnete - když stíháte i mluvit

Jediné, co potřebujete k běhání je chuť, elán a kvalitní boty. Odměnou při pravidelném běhání vám bude psychická pohoda, pevné nohy a možná i pár shozených kil. Proč tedy nazout běžeckou obuv?

  • Zlepšení kondice, posílení kardiovaskulárního systému a zdravé srdce

Veškerá aerobní zátěž buduje silné srdce a zdravější kardiovaskulární systém. Je také prevencí k rozvoji srdečních chorob, pomáhá předcházet cukrovce a vysokému krevnímu tlaku a cholesterolu.

  • Redukce hmotnosti

běhBěh je kardio cvičení, díky kterému musí tělo pracovat na plné obrátky a spaluje tak velké množství energie. Pro hubnutí se doporučuje kardio aktivita v rozsahu ca 3x týdně. Pokud tento interval dodržíte, můžete se dostat na vaši požadovanou váhu.

Pokud chcete hubnout během, je důležité si hlídat vaši tepovou frekvenci, aby tělo bralo energii právě z tuků. Tepová frekvence by se měla pohybovat v rozmezí 60 – 70% vašeho maxima. Všeobecně: pokud při běhu stíháte i mluvit, jste na správné tepové frekvenci pro hubnutí.

  • Lepší nálada, endorfiny a méně stresu

Díky běhání zlepšíte nejen vaši kondici, ale i duševní zdraví. Veškeré fyzické aktivity pomáhají snižovat stres, jelikož se vám do těla začíná vyplavovat hormon štěstí, tzv. endorfín, díky kterému vás zalije příjemný pocit štěstí, radosti a budete plní energie.

  • Budování svalové hmoty a posílení kosterního systému

Díky běhání můžete efektivně vybudovat svalovou hmotu dolních končetin a posílit i vaše kosti, které se fyzickou aktivitou „zhušťují“. Správnou technikou běhu můžete tak svému tělu velice prospět a předcházet tak i osteroporóze.

  • Běh není nuda

Ačkoliv se to na první pohled může zdát, že běhání je monotónní aktivita, opak je pravdou. Záleží jen na vás, jaké zvolíte tempo a zda ho v tréninku budete střídat, jaký zvolíte terén (rovinka, kopce), a zda běh proložíte sprinty, anebo se ve volném tempu budete spíše kochat krajinou.

Když chůze - pak pěkně svižná

chůzeChůze je naším přirozeným mechanickým pohybem, a pokud ji zvolíme ve správném tempu, pomůže nám i zhubnout, zlepší naší kondičku, posílí srdce a kardiovaskulární systém.

Aby měla všechny tyto benefity, budeme se bavit o chůzi ve svižném tempu. Svižná procházka je skvělým cvičením pro ty, kteří mají vysokou nadváhu, prospěje lidem po úrazu i operaci nebo samozřejmě i starším osobám a těhotným ženám.

Benefity pravidelné a svižné chůze

  • Posílení kardiovaskulárního systému a srdce.
  • Snížení onemocněním cukrovkou a dalších nemocí srdce a cév.
  • Zvýšení pevnosti kostí, prevence osteroporózy.
  • Prevence tvorby křečových žil.
  • Zlepšení spánku, eliminace stresu, zlepšení nálady.
  • Je šetrná ke kloubnímu aparátu.

Pro hubnutí je u chůze (stejně jako u běhu) nutné dodržovat svoji tepovou frekvenci v rozmezí 60 – 70% vašeho maxima. Opět může být obecným ukazatelem schopnost mluvit bez velkého zadýchání.

Závěrem: pro hubnutí jsou obě aktivity vhodné, pokud se dodrží správná tepová frekvence. Běh více zlepšuje kondici, rychleji podporuje tvorbu svalové hmoty na dolních končetinách, pro hubnutí může být efektivnější, jelikož spálíte více kalorií. Chůze je šetrnější ke kloubnímu aparátu a není tolik fyzicky náročná, proto je vhodná pro začátečníky.





Mohlo by vás také zajímat: