Zdravotní problémy se nemusí dostavit pouze s přibývajícím věkem, ale mohou nás často zastihnout i nepřipravené. Přinášíme vám několik návodů, jak předcházet či zmírňovat působení konkrétních nemocí.

Srdečně-cévní potíže

Vhodnou prevencí proti kardiovaskulárním nemocem jsou aerobní aktivity. Mezi ně patří

  • běh,
  • jízda na kole,
  • turistika,
  • plavání,
  • běžkování a další.

Všechny zmíněné aktivity upravují krevní tlak, snižují riziko ischemických chorob (nedokrevnost srdečního svalu) i srdečního selhání.

Aerobní cvičení i posilování zlepšují kontrolu hladiny krevního tlaku a jsou vhodnými aktivitami i při prevenci cukrovky 2. typu. Cvičení spaluje více kalorií a napomáhá udržovat optimální hmotnost, účinně jím můžeme předejít potížím s obezitou.

Potíže s močením

Máte-li potíže s močením, vyzkoušejte určitě cviky na pánevní dno. Ty totiž mohou odstranit až 100 % funkčních potíží. Svaly pánevního dna jsou velmi důležité. S přibývajícími lety dochází u necvičících k ochabnutí svalů pánevního dna. To způsobuje obtíže s udržením moči či pokles dělohy. Potíže napravuje právě cvičení a odstranění dalších nepříznivých faktorů, jako je dlouhé sezení, statická námaha či nadváha. Sérii cviků na zpevnění pánevního dna najdete zde.

Zhoršující se zrak

Aby nám zrak sloužil tak jak má, musíme se o něj dobře starat. Oční cviky snižují riziko šedého zákalu, degenerace, zeleného zákalu i syndromu suchého oka. Oční cviky jsou velmi jednoduché a zaberou vám jen několik minut denně. Můžete je cvičit doma i v práci. Účinné cviky na posilování očních svalů a bystření zraku se můžete naučit třeba na této stránce.

Žilní problémy dolních končetin

Pokud vás trápí potíže s křečovými žílami na nohou, vyzkoušejte různé varianty cviků vleže na zádech s pohyby prstů a v kotnících. Všechny další cviky by měly být prováděny se vztyčenýma nohama vzhůru.