O pohybu 28. 6. 2019 | Bc. Lucie KremlíkováBc. Lucie Kremlíková

Nápoje při sportu by měly obsahovat sodík a draslík. Na jaké ale raději zapomenout?

Rozhodli jste se vyrazit na kolo, jít si zaběhat nebo zacvičit do fitness centra? Vaše fyzická aktivita chvíli potrvá a vy řešíte, co si vzít k pití? „Ionťák“, „proteiňák“, nebo raději jen čistou vodu?

Nápoje při sportu
Stock Photos: Gelner Tivadar /Shutterstock.com

Před výkonem, během a po výkonu

Důležité jsou samozřejmě všechny fáze, my se ale v dnešním článku zaměříme hlavně na to, jaký pitný režim si dopřát během pohybové aktivity. Pokud nebudete pitnému režimu během sportování věnovat dostatečnou pozornost, může se pokles tekutin v těle projevit dřívější únavou, poklesem výkonu či prodloužením doby regenerace.

Tělo ztrácí tekutiny potem, což je hypotonická tekutina obsahující sodík, draslík, hořčík a zanedbatelné množství vápníku a stopových prvků. (vysvětlení: Hypotonická tekutina má nižší osmolaritu než vnitřní prostředí organismu). Z toho vyplývá, že kromě vody musíme hradit i zmiňované ztráty minerálů. Hořčík má ale tlumivé sedativní účinky, které jsou při sportu nežádoucí, proto se doplňuje až po sportovním výkonu.

  • Iontový nápoj určený pro pitný režim během výkonu by měl určitě obsahovat sodík a draslík.
  • Vápník, vitamíny a minerální látky nemají v iontovém nápoji opodstatnění.

Dále se do nápojů přidává glukóza nebo sacharóza. Glukóza je zdrojem energie pro svalovou práci. Pokud klesne hladina glukózy v krvi pod dolní hranici, nazýváme takový stav hyperglykémií. Ta je často spojována s lidmi trpícími cukrovkou, ale může nastat i u zdravých lidí při příliš velké fyzické aktivitě a současně nedostatečném příjmu cukru.

  • Projevy hypoglykémie jsou snížený výkon, slabost, třes, bolest hlavy, studený pot, pocit hladu, později i křeče či poruchy vidění.

Právě proto, abychom předcházeli těmto stavům, je důležité během doplňovat glukózu. Jako součást hypotonického nápoje se snadno a rychle vstřebá z trávicího traktu do organismu.

Jaké jsou tedy vhodné nápoje během výkonu?

  • hypotonické minerálky – Ondrášovka, Mattoni, Korunní 
  • ovocné čaje
  • stolní vody slazené glukózou
  • ředěné 100% džusy s vodou v poměru 1:1

Tip: Sportovní nápoj si můžete snadno připravit i sami doma. Stačí do 1 litru stolní vody přidat 2 g kuchyňské soli (sodík), 60 g řepného cukru a vymačkat 1 grapefruit (draslík). Pokud se rozhodnete koupit již hotový nápoj, pozorně si prostudujte, co obsahuje. Jaké má mít složení už víte.

Nevhodné nápoje během výkonu 

  • hypertonické minerálky
  • bylinkové čaje
  • perlivé nápoje
  • limonády
  • alkoholické nápoje
  • mléčné a jogurtové nápoje
  • silná káva a čaj

Alkohol během sportováníHypertonické minerálky jsou nevhodné, protože dočasně ještě zhoršují dehydrataci, bylinkové čaje zvyšují žaludeční sekreci a perlivé nápoje zpomalují vstřebávání tekutin z trávicího traktu.

Limonády obsahují až příliš mnoho cukru a mléčné a proteinové nápoje zpomalují vstřebávání a bílkoviny v nich obsažené se během výkonu nevyužijí.

Alkoholické nápoje jsou nevhodné, protože podporují dehydrataci a nastupuje po nich dříve únava. Požití silné kávy nebo čaje obsahující kofein zvyšuje žaludeční sekreci a působí diureticky.

A jak je to s nápoji obsahujícími kofein?

Kofein je stimulant, který nás udržuje bdělé, ostražité a zvyšuje vytrvalost. Uvádí se, že dávky od 250 do 300 mg za den prokazatelně zvyšují výkon. Kofein přirozeně obsahují i některé byliny, např. guarana, yerba mate či extrakt zeleného čaje. Pokud zkombinujete tyto látky s kofeinovými nápoji, můžete dojít ke kofeinové intoxikaci, jejíž projevy jsou individuální. Vyšší dávky kofeinu mohou způsobovat nespavost, nesoustředěnost, úzkost, bolesti břicha, pálení žáhy či průjmy. Rovněž je spojován s nepravidelným srdečním rytmem, protože zvyšuje vyplavování hormonů ovlivňujících tepovou frekvenci.

  • Pozor byste si měli dávat při jeho kombinaci s ženšenem nebo hořkým pomerančem, protože jeho účinky zesilují.

logo





Mohlo by vás také zajímat: