Někteří si pak rádi stanovují vyšší a vyšší cíle. Takže se ze svého malého okruhu postupně dostávají na půlmaratony a maratony.

Krátký běh lze zvládnout i bez svačiny

Při kratších bězích není potřeba mít s sebou svačinu. I půlmaraton lze uběhnout jen s doplňováním tekutin, záleží ale na tom, jak je běžec zdatný. U maratonů je to už ale něco jiného.

U delších tratí záleží i na tom, jak se člověk stravuje před výkonem a po něm. Asi dva dny před závodem je vhodné se soustředit na jídla s vyšším podílem sacharidů. Doporučuje se rýže, celozrnné cereálie a těstoviny. Pro maratonce jsou prý královskou potravinou právě těstoviny - zajišťují vyšší hladinu glykogenu ve svalech.

Před závodem nic těžkého

“Jednou jsem před půlmaratonem obědvala u babičky. Kachna se zelím a knedlíkem ale rozhodně nebyla ideální strava pro běh, který mě čekal. Bylo mi dost těžko a na výkonu to bylo dost znát”, popisuje svoje začátky běžkyně Kateřina. “Dnes už vím, že bych měla jíst naposledy 2 hodiny před startem a určitě jen něco lehčího.”

Je to pravda. Najezte se naposledy 1,5 – 2 hodiny před vyběhnutím. Zpracování jídla by vaše tělo nemělo energeticky příliš zatížit. Mělo by obsahovat velmi málo tuků, malé množství bílkovin a velké množství sacharidů. Například ovesná kaše na sladko a pečivo se sýrem jsou ideální.

Na trati

„Stravování“ či spíše doplňování energie se u jednotlivých sportovců liší. Sportovci, který maraton uběhne za dvě hodiny, stačí hlavně doplňovat tekutiny a dát si malou svačinu. Maratonec, který na zdolání trati potřebuje kolem pěti hodin, musí jíst vydatněji - na 1 kg vlastní váhy asi 1 gram cukru. Ten lze získat z iontových nápojů, banánů či cereálních tyčinek či speciálních potravinových doplňků pro běžce v podobě gelů.

Po závodě

Doplňujte cukr ale hlavně tekutiny! Výkonnostní sportovci většinou popíjejí speciální regenerační nápoj, rekreační běžci džus s vodou nebo nealko pivo. Až hodinu po závodě přejděte na klasická jídla, ovšem „lehčího“ střihu. Ideální je například masový vývar, rizoto a kompot.