O pohybu 4. 8. 2022 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Trápí vás křečové žíly? Tyto letní aktivity jsou pro vás nejlepší

Na vznik a vývoj chronického žilního onemocnění má výrazný vliv životní styl. Jedním z preventivních opatření je tedy zdravý jídelníček a pohyb. Ne každá sportovní aktivita je ale při žilním onemocnění vhodná. Některé totiž zpomalují návrat krve k srdci a problém se žilami tak ještě zhoršují, jiné ho naopak podporují.

Stock photos: goodluz/Shutterstock.com

Krev se vrací žilami zpět k srdci díky kmitání žilních chlopní a díky přirozenému pohybu jedince. Pravidelný sport tedy podporuje žilní návrat. Navíc pomáhá udržet si vhodnou tělesnou hmotnost, což je u žilního onemocnění velmi důležité.

Ve chvíli, kdy trpíme obezitou či nadváhou nebo hodně sedíme a méně se pohybujeme, dochází k přetlaku v žilách a krev se částečně vrací dolů,“ vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Júlia Černohorská.

Potvrzuje to i výzkum, podle kterého dvě třetiny lidí s žilním onemocněním mají nadváhu nebo obezitu. Důvodem je vysoký tlak na dolní končetiny a zhoršování žilního návratu. Proto se mimo jiné žilní onemocnění častěji objevuje u žen kvůli narůstající hmotnosti během těhotenství.

Které sportovní aktivity jsou vhodné?

Vhodné jsou aktivity, kde netlačíte do nohou, ale naopak při kterých dochází k pravidelné kontrakci svalů dolních končetin.

„Když si uvědomíme, že žíly probíhají mezi svaly, tak v okamžiku, kdy se sval zatne, masíruje probíhající žílu a tím pomáhá návratu krve zpět k srdci. To je velmi důležité pro správný tok krve a pro správnou rychlost průtoku krve,“ uvádí angioložka MUDr. Petra Zimolová z FN Motol.

  • žena a muž při chůzi v horáchNejjednodušší je chůze, a to vždy alespoňve sportovních kompresních podkolenkách. Ideální jsou pravidelné procházky 30 minut každý den. V létě je lze spojit se sběrem hub nebo borůvek.
  • Na léto je vhodné pravidelné plavání. Nejen, že to je prevence žilního onemocnění, ale také si můžete výrazně zlepšit fyzičku. U vody můžete zkusit i šlapadla.
  • Nezapomínejte ani na jízdu na kole.
  • Klasickou aktivitou, která na letních grilovačkách spojuje společenskou zábavu i chůzi, je kroket nebo pétanque.
  • Podobně je na tom i frisbee, kdy se člověk i proběhne.
  • U běhu je však třeba být obezřetný: může to být sport také prospěšný pro žilní návrat, ale musíte mít dobrou techniku běhu a správnou obuv. Sportovní kompresní podkolenky by měly být automatické.
  • Jestli běh pro vás není to pravé, zkuste si zajít na lekci tance.
  • Pokud se chcete jen protáhnout, žilám neuškodí ani jóga.
  • Na posílení svalů břicha, zad, nohou, rukou je ideální pilates.

Kterým sportům se raději vyhnout?

Nevhodné aktivity jsou takové, při kterých je na svaly dolních končetin vyvíjený přílišný tlak.

  • Příkladem jsou dřepy se závažím, vzpírání nebo cvičením na leg pressu (posilovací stroj na nohy).
  • Vysoký nátlak do nohou vzniká i při raketových sportech jako squash, tenis nebo badminton.
  • Podobně jsou na tom i míčové sporty. Proto byste se raději měli vyhnout plážovému volejbalu.

Neodkládejte návštěvu lékaře

žena s křečemi v nohouPokud i přes veškerou prevenci vnímáte příznaky typické pro chronické žilní onemocnění, navštivte lékaře. Nejčastěji to je pocit těžkých, bolavých nebo oteklých nohou. Setkat se můžete i s pálením a nočními křečemi. Jakmile se onemocnění jednou objeví, už nikdy nezmizí. A proto je důležité snažit se progres nemoci zpomalovat. Tomu může pomoci včasná diagnóza a léky na zpevnění žilní stěny (venofarmaka). Předepsat je může lékař, který také poradí vhodnou kompresní terapii. 

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: zilniporadna.cz




Mohlo by vás také zajímat: