Avokádo a jeho pozitivní účinky na zdraví

Avokádo obsahuje především zdravé rostlinné tuky (omega 3 a 6 mastné kyseliny), které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny E, C, B, K a řadu minerálů (zejména vápník, jód, magnézium, fosfor a draslík). Díky vysokému obsahu karotenoidů je avokádo úžasným pomocníkem pro zlepšení imunitního systému, regeneraci buněk a pro zdravé oči a pokožku.  

Jak avokádo připravit

Zralé avokádo by mělo být na omak jen lehce měkké. Vyhněte se těm, co mají již vroubky a po zmáčknutí se vytvoří výrazné důlky. Můžete si také koupit i nezralé tvrdé avokádo a nechat ho dozrát doma při pokojové teplotě. Nejvíce výživná část avokáda je ta těsně pod slupkou, proto avokádo neloupeme, ale raději vydlabeme. Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky, otočíte půlky proti sobě a přirozeně oddělíme. Pecku odstraníme a dužinu vydlabeme co nejvíce ke slupce. Nezapomeňte avokádo před úpravou pokapat citrónovou šťávou pro zachování barvy a chuti.

Pro dnešní avokádovou pomazánka jsem použila tofu pro zachování rostlinných zdrojů tuků a bílkovin. Ale můžete klidně tofu nahradit jinou bílkovinou – například polotučným tvarohem, sýrem cottage nebo lučinou.

RECEPT: AVOKÁDOVÁ TOFU POMAZÁNKA

recept na avokádovou pomazánku

SUROVINY na 2 porce:

tofu natural 100 g

avokádo 1 zralý kus

česnek 1 stroužek

olej rostlinný dle chuti (sezamový, lněný, olivový, řepkový) 1 lžička

sůl, pepř špetka

šťáva z citrónu (limetky)

dle chuti čerstvé bylinky (koriandr, petržel, apod)

 

POSTUP:

Nejdříve si vydlabeme avokádo a zakápneme ho šťávou z citrónu. Pak společně se všemi ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladka. Necháme chvíli odležet v lednici. Mažeme na celozrnné pečivo nebo pomazánku použijeme jako dip. Podáváme s čerstvou zeleninou.

 

Energetická hodnota 1 porce : 715 kJ

8 g sacharidů

9 g bílkovin

11 g tuků

4 g vlákniny

 

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
www.zuzanadouchova.cz
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.czfcdb.cz