O výživě 30. 6. 2023 | Mgr. Kristina ŠístkováMgr. Kristina Šístková

Chyby, které děláme v dobré víře při honu za štíhlou postavou

Doporučení, jak zhubnout, jsou jako skládačka: vyznat se v nich je někdy skutečným oříškem. Jeden radí to, druhý ono. Přitom každý z nás potřebuje individuální přístup, takže přebírat nebo naopak předávat stejné rady známým a kamarádům nebývá cestou k úspěchu. Nemluvě o tom, když si obecné poučky začneme vykládat po svém! Otevíráme tím ideální prostor pro dezinformace. Co bychom tedy rozhodně neměli dělat a po čem spíše přibereme, než zhubneme?

Stock photos: Lee Charlie/Shutterstock.com

Chyba č. 1: Zkusím dietu

Budete-li zkoušet jeden módní výstřelek za druhým či diety, které pomohly všem vašim známým v okolí nebo té či oné celebritě, akorát si zaděláte na problémy. Často nízký příjem bílkovin může negativně ovlivnit leckteré vnitřní pochody v organizmu nebo způsobit úbytek svalové hmoty, což vede ke snížení metabolické aktivity. Naopak u diet nízkosacharidových, může být potíž zkonzumovat potřebné množství vlákniny. Následně se mohou objevit s tím spojené zažívací potíže. Taková dieta může ovlivnit i kostní tkáň, protože jakmile se v těle začnou tvořit ketolátky, dochází k acidóze a může se vylučovat více vápníku močí. Nejen nízkosacharidové diety by měly být dodržovány vždy pod dohledem a na doporučení lékaře.

  • Nepouštějte se bezhlavě do diet, raději se zaměřte na změnu životního stylu a komplexní úpravu svého jídelníčku. Stěžejní je to, aby vámi nastavený režim byl dlouhodobě udržitelný.

Chyba č. 2: Musím jíst pětkrát denně

Je nutné si uvědomit, že není důležitý samotný počet jídel, ale jejich velikost, tedy množství, a především jejich složení. Každému navíc vyhovuje jiný přístup, hodně záleží na pracovní pozici i podmínkách a dalších aspektech. Dle toho je vhodné se rozhodnout o počtu denních jídel. Nemělo by však docházet k uzobávání mezi jídly. Porovnejte porce a výběr potravin v následujících tabulkách při konzumaci 5 a 3 jídel denně (uvedený jídelníček pod názvem „vhodná varianta“ je redukční).                                                  Tabulka 5 porcí za den

Tabulka 3 porce za den

Chyba č. 3: Je potřeba se vyvarovat přílohám. Těstoviny a rohlíky nesmím vůbec

Pokrm, který má zasytit, musí být komplexní. Pokud porci přílohy vynecháte, je pravděpodobné, že budete mít hlad. U těstovin a také rýže je vhodné se vyhnout konzumaci měkkých, rozvařených porcí, ale přípravou těstovin „al dente“, tedy na skus, vaše jídlo rozhodně obohaťte. Samozřejmě můžete zvážit i výběr těstovin a pečiva. Ideální jsou celozrnné nebo žitné varianty, ale neznamená to, že byste si obyčejné semolinové těstoviny či rohlík nemohli někdy dopřát. U rohlíků si však uvědomte, že zvolíte-li bílé pšeničné, jste schopni jich sníst mnohonásobně víc, příjem energie bude pochopitelně vyšší, ale nutriční hodnota mizivá. Pokud budete mít na rohlík přesto chuť, dejte si k němu velkou porci bílkovin a zeleniny a hlídejte si zkonzumované množství.

Chyba č. 4: Nesmím jíst sladkou zeleninu

Zeleninu si nikdy nezakazujte. Zeptáte-li se kohokoli, zjistíte, že po zelenině ještě nikdo nikdy nepřibral. Zařazujte ji ideálně ke každému jídlu. Bez obav si dejte mrkev, červenou papriku i meloun. Pro zdraví je mnohem příznivější nakrájená červená paprika nebo tři než sáček chipsů. Problém může nastat tehdy, dáte si například meloun místo běžného jídla a sníte ho celý. Pak je příjem nutrientů naprosto neuspokojivý.

Chyba č. 5: Večer se už nejí

V minulosti se nejedlo po 17. hodině. Je třeba si ale uvědomit, že naši předci hodili spát už v osm hodin večer. Dnes žijeme v jiné době a náš životní styl je zcela odlišný. Držet bychom se tedy měli toho, že (v ideálním případě) by jídlo mělo být snědeno 3 hodiny před spaním. Pokud vám vyhovují velké porce a sníte potřebné živiny v předchozím jídle a netrpíte následně chutěmi, interval může být i delší.

Chyba č. 6: Pokud cvičím, můžu jíst, co chci

Bohužel takové tvrzení nelze potvrdit. Ke spálení energie z jednoho oběda často nestačí ani hodina běhu. Podívejte se sami, kolik času potřebujete na spálení některých pokrmů. Možná budete překvapeni.

čas strávený na spálení pokrmů

Chyba č. 7: Cheat day aneb dnes můžu cokoli

Asi vás zklamu, ale není to tak jednoduché. Vzhledem k tomu, že výběr ani snědené množství během takového „podváděcího“ dne není nikterak omezeno, ani přesně specifikováno, může dojít k tomu, že celkový týdenní deficit doženete během jednoho dne. Tím se hubnutí značně komplikuje. Jakmile si určíte, že podvádět budete vždy v sobotu, dáváte tomu navíc pravidelnost a znesnadňujete si tak cestu za svým cílem.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
vlastní praxe
https://is.muni.cz/th/d7z32/Bakalarska_prace_Michaela_Slamova.pdf
https://www.institutmodernivyzivy.cz/detoxy/




Mohlo by vás také zajímat: