Stále dokola slyšíme, že bychom měli vypít 2-3 litry tekutin denně. Jde to vůbec? Mnoho lidí do sebe během 24 hodin nedostane ani půl litru a domnívají se, že to stačí. Dodržovat pitný režim je přitom životně důležité, i když mnoho odborníků tvrdí, že potřebné množství tekutin je u každého člověka rozdílné a nemusí to být nutně tři litry za den. Napít bychom se měli, přestože nemáme žízeň. Ta se totiž ozve až v případě, kdy je už naše tělo mírně dehydratováno.

Co nám hrozí

Nedostatečné pití může vést k celé řadě zdravotních potíží. Zprvu se projeví snížením fyzické a psychické výkonnosti a pocitem únavy. Člověk má potíže se soustředěním. Dlouhodobý nedostatek tekutin může vést mimo jiné až k poruchám funkce ledvin, vzniku močových kamenů, bolesti hlavy a k zácpě. Dehydratace má na svědomí i stárnutí pokožky.

Malé dávky celý den

Kolik toho tedy vypít? Přesně tolik, aby naše moč byla čirá nebo jen světle žlutá. Tmavá moč značí nedostatek tekutin v organizmu. Nemusíme nutně vypít litr nápoje na jeden zátah.  Ani to není zdravé. Napít bychom se měli už ráno a pak tekutiny průběžně doplňovat v malých dávkách až do večera. Ale pozor! Káva ani alkohol do pitného režimu nepatří. Také silný černý čaj spíš odvodňuje.  Vodu přijímáme i jinak, v  zelenině, ovoci, polévkách a mléčných výrobcích.

Co tedy pít?

  • Úplně nejlepší je pramenitá voda (a můžeme být i z kohoutku), balená raději bez bublinek.

  • Dobré jsou čaje (lepší je prostřídat různé druhy – černý, zelený, bylinkový). Pro doplňování tekutin je nejlepší ovocný. Ale pozor! Některé ovocné čaje jsou ve skutečnosti jen ochucené černé.

  • V menším množství neuškodí 100% džus, který je vhodné naředit vodou (může být ovocný i zeleninový).

  • S minerálkami opatrně, některé mají vyšší obsah sodíku a se solí se to nemá přehánět (čtěte údaje na obalech).

  • Klidně si dejte jedno malé pivo.

  • Úplně vynechte nápoje typu jako cola a jiné sladké limonády.