Granátové jablko je plodem granátovníku obecného, který roste hlavně ve Středomoří. A je doslova nabité látkami, které naše tělo oblažují. 

Co je pod slupkou?

Pod tlustou tvrdou slupkou plodů, které mají v průměru až 12 centimetrů, se ukrývá šest až dvanáct pouzder. V každém z nich se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. Těch obsahuje jedno granátové jablko více než 600. 

A co je uvnitř?

Z nutričního hlediska je granátové jablko velmi bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, B9, C a E. Toto potvrzuje fakt, že jedna sklenice džusu z granátového jablka pokryje 100 % doporučené denní dávky vitamínu B9 a polovinu denní potřeby vitamínů A, C a E. Dále obsahuje vysoké množství fosforu, chlóru, manganu, křemínu a zinku, ale také vápníku a hořčíku, mědi a železa. V neposlední řadě je granátové jablko velmi bohaté na vlákninu a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu díky nízkému obsahu karbohydrátů. 

Proč si dát granátové jablko?

  • přispívá ke snižování výskytu kardiovaskulárních chorob (snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi)
  • redukuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy
  • snižuje riziko rakoviny a pomáhá při jejím léčení
  • účinně posiluje imunitní systém a podporuje obranyschopnost
  • pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku.
  • pomáhá zdravému trávení
  • funguje jako účinný prostředek na poruchu erekce

Král mezi antioxidanty

Granátové jablko je především proslulé jako antioxidant. Tím jej činí jeho vysoký obsah flavonoidů, taninů a vitamínů. Pomáhá neutralizovat škodlivé efekty volných radikálů, zabraňuje tedy oxidaci, čistí krev a zabraňuje také tvorbě krevních usazenin. Jeho pravidelná konzumace také zmírňuje následky stárnutí a přispívá k významnému snížení rizika onemocnění degenerativními chorobami, nemocemi kardiovaskulárního systému a rakovinou. Pro srovnání s ostatními přírodními zdroji antioxidantů uvádíme tuto tabulku.  

 Obsah antioxidantů

Zdroj tabulky: www.granatovejablko.cz 

Jak na granátové jablko

Granátové jablko rozřízneme na čtyři díly a zrníčka z nich vyloupáme. Můžeme je sníst rovnou anebo je přidáte do ovocného salátu či zmrzlinového poháru. Můžeme jimi ozdobit dort nebo je přidat k drůbeži, rybám či grilovanému masu. Semena, která se nacházejí uvnitř šťavnatých zrníček, můžeme bez obav sníst, nachází se v nich velké množství vlákniny. Když vybíráme granátové jablko v obchodě, dejme si pozor, aby jeho slupka byla hladká, pevná a nepoškozená. Jen tak bude granátové jablíčko výborné!