O výživě 11. 1. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Hledáte inspiraci na rostlinnou stravu? Stáhněte si zdarma náš Veggie e-book!

Rozhodli jste se zahájit nový rok více rostlinně, nebo jen chcete po Vánocích odlehčit svůj jídelníček? Leden je k tomu ideální příležitostí. Připojte se k Veganuary, celosvětové výzvě, která již od roku 2014 nabádá k lednovému stravování bez živočišných produktů. Jako inspiraci vám přinášíme náš e-book Veggie inspirace, který je pro vás připraven ke stažení zdarma a v němž naleznete recepty na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i něco na zub.

Stock photos: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Rozhodně není nutné, abyste se naráz vzdali všech potravin živočišného původu a přes noc se stali veganem. Stačí jídelníček postupně obohacovat o více rostlinných produktů. A pokud nevíte, jaké potraviny kupovat a jaká jídla vařit, jednoduše se inspirujte. Užitečné informace i recepty pro vás shrnujeme v našem speciálu Vegetariánství, který pravidelně doplňujeme, a nyní jsme si pro vás připravili i zbrusu nový Veggie e-book, který si můžete stáhnout zcela zdarma a díky němuž bude vaše cesta k rostlinné stravě mnohem jednodušší!

Na co se ve Veggie e-booku můžete těšit?

smažená rýže se zeleninou a žampionyPřipravili jsme pro vás recepty na celý den. Nechybí inspirace na snídaně, svačiny, hlavní chody (obědy či večeře) i sladkou tečku - celkem 21 receptů, abyste měli z čeho vybírat. Co byste řekli na Jáhlovou kaši s vanilkou a jablečným rozvarem, Pomazánku z pečených paprik a červených fazolí, Muffinky s kokosovou moukou, Banánový chlebík s kakaem, Smaženou rýži se zeleninou a žampiony, Karbanátky z dýně a červené čočky, Broskvový crumble s malinami nebo Fazolové brownies? Sbíhají se vám sliny? A to je jen malá ochutnávka! Všechny recepty jsme navíc doplnili o tabulky s nutričními hodnotami a také několik zajímavých informací o jednotlivých surovinách.

V e-booku najdete rovněž doporučení, co by vám v rostlinném jídelníčku rozhodně nemělo chybět, a pro začátek se vám pak jistě budou hodit tipy na rostlinné alternativy, abyste věděli, čím můžete živočišné produkty nahradit, ať už jde o maso, mléko, jogurty anebo vejce při pečení či vaření.

Náš Veggie e-book je pro vás připravený ke stažení ZDARMA. Tak na nic nečekejte a STAHUJTE:

--> e-book VEGGIE INSPIRACE

Proč se stavovat rostlinně?

Důvodů, proč se lidé rozhodnou stravovat více rostlinně je hned několik. Někomu leží na srdci osud hospodářských zvířat, u někoho převažuje ekologické hledisko, protože živočišná strava, respektive její zpracování představuje pro životní prostředí větší zátěž. A někdo „jen“ hledá zdravější formu stravování.

Fazolové browniesA jaké výhody rostlinná strava nabízí?

  • Je bohatá na vitamíny a minerální látky.
  • Obsahuje kvalitní tuky.
  • Neobsahuje cholesterol.
  • Poskytuje zvýšený příjem vlákniny.
  • Jedná se o zdroj komplexních sacharidů.

Pokud nevíte, jak začít, zde je pár tipů:

  • Ze začátku si udělejte jeden čistě rostlinný den v týdnu.
  • Do jídelníčku zařazujte více ovoce, zeleniny, ořechů a luštěnin.
  • Dávejte přednost čerstvým potravinám před průmyslově zpracovanými.

Další tipy a nespočet užitečných informací najdete právě v e-booku VEGGIE INSPIRACE.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com (úvodní); Pavla Vomastková (foto receptů)




Mohlo by vás také zajímat: