Jste-li skalními milovníky vánočních sladkostí z másla, pořádné dávky ořechů, politých velkoryse čokoládou, pak si upečte jen pár oblíbených druhů v rozumném množství. A právě tak v rozumném množství je »zobejte«.

Inspirujte se předky

Vánoční cukroví lze „obléci“ do zdravějšího kabátku. „Můžeme se inspirovat předky a vyrábět ho například na bázi sušeného ovoce nebo vyzkoušet velmi chutné cukroví mrkvové,“ doporučuje dietoložka Karolína Hlavatá. Sušené ovoce lze použít i k doslazení místo cukru.

Ořechy zčásti nahraďte vločkami

Ořechy, obsahující bílkoviny, vlákninu, minerální látky, vitamíny a také užitečné tuky, našemu organismu sice prospívají, ale pouze v malém množství. Jsou však základní složkou řady vánočních pochoutek. V takovém případě už je i prospěšného tuku příliš. „Při pečení je proto vhodnější jich část nahradit ovesnými vločkami,“ radí Karolína Hlavatá. Ideálně lehce opraženými.

Použijte celozrnnou mouku

Zdravější bude vaše cukroví také, když bílou mouku zcela nebo alespoň z třetiny nahradíte celozrnnou. Má sice stejnou energetickou hodnotu, ale obsahuje vitamíny, minerální látky a především je v ní více vlákniny, a tak rychleji zasytí a touhu mlsat přibrzdí.

Problémem vánočních sladkostí je kromě cukru především tuk. „Místo másla, které obsahuje nezdravé živočišné tuky a cholesterol, je vhodnější použít rostlinné tuky, například Heru,“ objasňuje dietoložka. V současné době již při výrobě kvalitních ztužených tuků nevznikají zdraví nebezpečné trans mastné kyseliny.

Chcete-li ušetřit svůj organismus před útokem tučné bomby, vyhněte se zcela cukroví, které je plněné máslovými krémy, kuličkám nebo pečivu ze ztuženého tuku a podobně.

I na pečení záleží

Cukroví od zbytečného tuku a energetické hodnoty odlehčíte už tím, že ho nebudete péct na vymaštěném plechu, ale na suchém pečícím papíru nebo pekáči s nepřilnavým dnem.

Pozor na zdobení

Vyhněte se cukrovým polevám. Raději sušenky ozdobte čokoládou, avšak kvalitní a vysokoprocentní.

Pro slepování sušenek zvolte marmeládu nebo džem s vyšším podílem ovocné složky, nejlépe domácí méně slazené.

Naučte se cukroví zdravě jíst

I když budete péct podle zásad zdravého stravování, stále platí jedno – cukroví je a zůstává energetická nálož. „Je třeba si uvědomit, že jeden kousek má v průměru 400 kJ. Když jich sním 10, mám v sobě v podstatě denní energetický příjem pro přísnější redukční dietu,“ varuje Karolína Hlavatá.

A tak zapomeňte na plně naložený talíř, který zkonzumujete na posezení při sledování sváteční pohádky v televizi. „Fajn je, vzít si dva tři kousky ke svačině. K tomu nebo před tím malý bílý jogurt nebo si uvařit bílou kávu s více mlékem, aby nás svačina skutečně zasytila a neměli jsme potřebu nekontrolovatelně stále ujídat,“ radí dietoložka.