Vánoční cukroví v malém

“Z hlediska výběru bych nepekla příliš druhů, které se musí plnit, spíše bych upřednostnila cukroví "sušenkového" rázu, kde můžete uplatnit ořechy a pražené vločky,” radí dietoložka Karolína Hlavatá a přidává několik dalších rad:

  • Pečte kvalitní cukroví. Když máte použít máslo, použijte máslo.
  • Vytvářejte menší kousky a nepečte přebytky.
  • Na pečení perníčků je vhodná žitná mouka ale i celozrnná.
  • Co se čokolády týká, použijte na namáčení cukroví čokoládu na vaření, je-li hustá, trochu smetany nebo kousek 100 % tuku. A cukroví nemusíte máčet celé, hezké jsou i čokoládové stříkance.
  • Ke spojování cukroví rybízový džem - nejlépe domácí, ne příliš sladký.

Je třeba dobře vybírat a kombinovat suroviny, například již zmíněné máslo, které namísto ztuženého tuku, ačkoli ten má pro účely nepečeného cukroví lepší texturu, používejte různé druhy ořechů, jen trochu sušeného ovoce, raději méně cukru, k dochucení se hodí výborně limetková šťáva, apod.

Ryba na štědrovečerním talíři nemusí být smažený kapr

Nemáte-li rádi kapra, dopřejte si jinou rybu. Losos nebo zejména máslová ryba jsou výbornou volbou, stejně tak pstruh. "Chuť ryby vynikne lépe, když ji připravíte pouze na másle, kmíně a před podáním pokapete citrónem," radí dietoložka.

 

Tip pro návštěvu

 

 
 

1 chlebíček s vlašským salátem, kolečkem uheráku, půlkou vajíčka a tatarskou omáčkou vydá za talíř se 60 nízkokalorickými jednohubkami - jako podklad dejte plátek okurky, mrkve, kedlubny či ředkvičky, natřete je pomazánkou z nízkotučného tvarohu ochuceného česnekem, křenem, pažitkou….

 

 

Pozor na alkohol

Alkohol je hodně energetický bohatý, energie z něj se využívá přednostně a výsledkem bývá přírůstek na váze (hlavně v oblasti břicha) nebo zabraňuje úspěchu při redukční dietě.